Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medzinárodná operácia v Michalovciach rozbila gang novodobých otrokárov
Zdielať na

Medzinárodná operácia v Michalovciach rozbila gang novodobých otrokárov

MICHALOVCE / Medzinárodná policajná operácia rozbila päťčlenný gang, ktorý zotročoval ľudí. Podnikaví Michalovčania si vyberali obete z chudobných pomerov. Zlákali na prácu do Anglicka s prísľubom dobrého zárobku, ale dali im iba almužnu.

Spoločný vyšetrovací tím zasahoval v rovnakom čase v Nemecku, v Holandsku, aj na Slovensku. U nás to boli Michalovce, odkiaľ pochádzajú všetci členovia organizovanej skupiny. Na akcii spolupracovala národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii, mobilná zásahová jednotka z Prešova a tiež policajti z Michaloviec a z Trebišova.

Pri domových prehliadkach a tiež prehliadkach iných priestorov a pozemkov zaistili listinné dôkazy, mobilné telefóny, platobné karty, trezor a šperky. Na základe európskeho zatykača u nás zadržali jedného z členov organizovanej skupiny. Ďalších štyroch zadržal vyšetrovací tím v Nemecku a v Holandsku. Spolu s nimi zaistil aj dokumenty o bankových účtoch a motorových vozidlách, SIM karty a mobilné telefóny.

Medzi zadržanými sú piati ľudia, z toho tri ženy vo veku od 46 do 66 rokov. Podľa polície sa nelegálnemu biznisu venovali od roku 2008 až do roku 2017. Ľudí z chudobných pomerov mali zlákať na dobre platenú prácu v Anglicku. Sľúbili im minimálne 400 libier týždenne za prácu v auto umyvárňach a reštauráciách. Zároveň mali mať zadarmo dopravu, ubytovanie aj stravu.

V skutočnosti to však vyzeralo tak, že pracovali šesť dní v týždni po 14 hodín denne, za čo dostávali iba 20 libier a zvyšok si skupina mala rozdeliť medzi seba. Polícia doposiaľ eviduje až 17 obetí, no pravdepodobne ich bude oveľa viac. "Všetci členovia organizovanej skupiny boli v rámci úkonov na území všetkých zúčastnených členských štátov EÚ zadržaní na základe európskych zatýkacích rozkazov. Aktuálne prebieha konanie na ich vydaní na súdne konanie na územie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Pozrite si zásah polície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy