Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Namiesto osláv narodenia chystajú pohreb. Rodina, ktorá prišla o bábätko, chce podať trestné oznámenie
Zdielať na

Namiesto osláv narodenia chystajú pohreb. Rodina, ktorá prišla o bábätko, chce podať trestné oznámenie

GALANTA / Namiesto osláv narodenia prvého dieťaťa pripravujú pohreb. 18-ročná Dominika porodila v Galantskej nemocnici malého Samuela. Nedožil sa ani dvoch dní. Rodičia z tejto tragédie vinia nemocnicu a myslia si, že sa tomu dalo predísť. V najbližších dňoch podajú trestné oznámenie. Nemocnica akékoľvek pochybenia odmieta.

Sú to dva dni odkedy 18-ročná Dominika spolu s partnerom prišli o svojho prvorodeného syna. V piatok si rodina prevzala pitevnú správu. V nej sa píše, že zomrel na aspiráciu novorodeneckej smolky. Po narodení bábätko v kritickom stave transportovali z Galantskej nemocnice na bratislavské Kramáre.

"Čakala som to, aj patológ mi to dnes potvrdil, že sa zadusilo so smolkami, že už dieťa malo byť dávno na svete," hovorí Dominika, matka zosnulého syna. "Tak som sa ho opýtala, či to mám chápať tak, že už dieťatko malo byť na svete a povedal mi, že áno," vysvetľuje matka Dominiky. "Je mi to strašne ľúto," poznamenal otec zosnulého. 

Nič nenasvedčovalo tomu, že nastanú komplikácie 

Počas tehotenstva nič nenasvedčovalo tomu, že nastanú komplikácie. Všetky kontroly, ktoré Dominika absolvovala, boli v poriadku. Termín pôrodu bol naplánovaný na 18. augusta. Dominika celkovo prenášala 8 dní. Minulú stredu prišla do Galanty na plánovanú kontrolu. Lekárovi údajne povedala, že sa necíti dobre. Podľa jej slov ju ale poslal domov, že má prísť v piatok na hospitalizáciu. V ten deň dostala prvú injekciu od bolesti a v sobotu ďalšiu.

V nedeľu Dominike postupne odtekala plodová voda. Doktori ju údajne mali poslať spať, nech naberie energiu na pôrod. V pondelok sa jej stav mal ešte zhoršiť. "Krvácala som prúdom, pod sebou som mala množstvo krvi. Povedala mi toľko, že to mám predýchať, že to určite pôrod nie je, že to zistím sama, keď to bude pôrod," priblížila Dominika. 

K pôrodu prišlo v pondelok popoludní. "Nakoniec som ho vytlačila a bol celý modrý, bezhybný, nedýchal. Povedali vraj, že to je moja chyba a nadýchol sa plodovej vody, že vlastne v tej vode sa nachádzalo množstvo smoly z jeho stolice," uviedla Dominika. 

Rodina viní nemocnicu 

Rodina trvá na tom, že pochybila nemocnica v Galante a dieťa malo prísť na svet skôr cisárskym rezom. "Tvrdila nám, že nie je tam nález na cisársky rez. My sme chceli cisársky rez hlavne kvôli tomu, že v našej rodine máme všetky ženy problém s otváraním," argumentuje matka Dominiky. 

Galantská nemocnica akékoľvek obvinenia zo strany rodiny odmieta. A je pripravená spolupracovať so všetkými orgánmi."Po prvom prešetrení prípadu nič nenasvedčuje tomu, že by postup zdravotnej starostlivosti bol nesprávny. Zdravotný stav rodičky bol počas celej doby štandardný a bez vážnych komplikácií. Neustály monitoring dieťaťa takisto nevykazoval žiadne problémy a preto nebol dôvod na sekciu," konštatuje Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc. 

"Sťažnosť spisujeme, nie je ešte dokončená, ale určite ju v najbližších dňoch - možno v pondelok, možno v stredu - podáme a zároveň podáme aj trestné oznámenie," dodala matka Dominiky. V utorok sa rodina so synom posledný krát rozlúči.

Pozrite si reportáž o podobnom prípade, kde rodičia takisto prišli o novorodenca v pôrodnici: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy