Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Jankovská sa bráni: S obvineným M.K. som nekomunikovala. Matovič používa klebety ako fakt
Zdielať na

Jankovská sa bráni: S obvineným M.K. som nekomunikovala. Matovič používa klebety ako fakt

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Štátna tajomníčka Monika Jankovská je v posledných dňoch spájaná s Marianom Kočnerom. Ide o komunikáciu, ktorá sa mala týkať trestnej činnosti. Štátna tajomníčka sa rozhodla ale brániť a vyjadrila sa prostredníctvom sociálnych sietí.

 Monika Jankovská sa v posledných dňoch často spomína v súvislosti s Marianom Kočnerom. Jankovská ale styky či akékoľvek kontakty s Kočnerom poprela.  Rovnako v nedeľu v noci sa prostredníctvom sociálnej siete vyjadrila, že obvinenia, najmä zo strany šéfa OĽaNO Igora Matoviča sú nepodložené. "S obvineným M.K. som nekomunikovala ani som sa s ním nestretla. Naopak Igor Matovič nepoprel, že s obvineným M.K. komunikoval a existujú smsky, ktoré to dokazujú," bráni sa štátna tajomníčka. "Tento pán používa klebety ako fakt. Ja ako právnička zásadne rozlišujem medzi faktami a ohováraním. Podávam trestné oznámenie na Igora Matoviča za ohováranie a podnikám ďalšie právne kroky ohľadom údajnej komunikácie s M.K. a z toho vyplývajúcich úkonov vykonaných orgánmi činnými v trestnom konaní," dodáva v stojom verejnom vyhlásení Monika Jankovská. 

Polícia vo štvrtok zasahovala na vysokých miestach v justícii a dokonca aj na samotnom ministerstve spravodlivosti. V Bratislave policajti hľadali a zadržali mobilné telefóny ľudí, ktorí mali podľa zdroja televízie JOJ priamo komunikovať s Marianom Kočnerom. Prípad podľa oficiálnych informácií súvisí s vyšetrovaním korupčnej trestnej činnosti.

​Štátnu tajomníčka Jankovská sa v ten deň odmietla vyjadriť s tým, že má dovolenku. Odporučila obrátiť sa na tlačový odbor ministerstva. Ten potvrdil, že odovzdala svoj telefón polícii a je plne súčinná s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Informácie o odovzdaní telefónu a spolupráci s vyšetrovacími orgánmi potvrdilo ministerstvo a aj polícia

"Rezort potvrdzuje informáciu, že štátna tajomníčka Monika Jankovská svoj telefón polícii a je plne súčinná s orgánmi činnými v trestnom konaní. V prípade potreby bola ochotná aj vypovedať, zo strany polície však takáto požiadavka doteraz nebola," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. 

Polícia potvrdila na svojom facebooku, že: "Policajti NAKA vykonali početné zaisťovacie úkony v trestnej veci týkajúcej sa korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vzhľadom na súčasné štádium nie je možné poskytnúť bližšie informácie."

Vyšetrovatelia NAKA robia početné zaisťovacie úkony len pár dní po výzve dozorujúcich prokurátorov v kauze vraždy Jána Kuciaka, aby sa dotknuté osoby prihlásili samé. Razie sa teraz týkajú korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. "K vyšetrovacím úkonom polície sa nebudeme vyjadrovať, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie," informovala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Televízii JOJ sa podarilo získať aj reakciu premiéra Petra Pellegriniho. Ten diplomaticky uviedol, že sa zatiaľ nevie vyjadriť, nakoľko vyšetrovanie ešte nič nepreukázalo. "Samo o sebe požiadanie o odovzdanie mobilného telefónu ešte nehovorí, že sa niečo stalo. Ak sa na základe vyšetrovania preukáže, že pani štátna tajomníčka mohla mať nejakú nezákonnú alebo toxickú komunikáciu s obvinenou osobou pána K., tak potom k tomu samozrejme zaujmem stanovisko. Nemôžem dnes nad ňou vyniesť súdy.  Zatiaľ môže potvrdiť, že NAKA koná, nikto jej nezväzuje ruky a má plnú podporu aj mňa, aj celej vlády,"  povedal premiér s tým, že ak sa nič nepotvrdí, tak nech necháme človeka žiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy