Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Záchranári pri zásahoch čelia útokom. Chrániť ich chcú aj členovia rómskych hliadok
Zdielať na

Záchranári pri zásahoch čelia útokom. Chrániť ich chcú aj členovia rómskych hliadok

KEŽMAROK / Posádky sanitiek sa cítia byť čoraz viac ohrozené. Ani status chránených osôb situáciu záchranárov zatiaľ nezlepšil. Kritické je to najmä počas zásahov v niektorých osadách na východnom Slovensku. Členovia rómskych hliadok spod Tatier navrhujú riešenie.

"Už začínajú prechádzať nielen z verbálnych ale aj do fyzických útokov. Je to otázka času, kedy sa niekomu niečo naozaj vážne stane," vyjadril sa František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotných záchranárov.  Počet útokov neklesol ani potom ako záchranári dostali status chránených osôb. "Musia nastať naozaj vážne tresty, že bude niekto perzekvovaný alebo za to reálne pôjde sedieť do väzenia," pokračoval Majerský. Polícia je pripravená záchranárov chrániť, no každý región je špecifický ako každá osada. "Záchranári už zo skúsenosti vedia, kde sú kritické miesta a môžu vopred o súčinnosť políciu požiadať," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Ministerstvo zdravotníctva jednoznačne stojí na strane záchranárov. Je totiž nemysliteľné, aby boli ohrozovaní tí, ktorí chcú pomôcť. "Zaslúžia si za svoju prácu rešpekt a úctu. Zároveň sme otvorení každej konštruktívnej diskusii, ktorá môže pozitívne ovplyvniť poskytovanie zdravotnej starostlivosti," vyjadrila sa k problému hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. S riešeniami prichádzajú aj členovia rómskych hliadok. Veľmi citlivo vnímajú tento problém, pretože v osadách žijú aj slušní ľudia, ktorí doplácajú na opitých a výtržníkov. 

Rómske hliadky by chceli so záchranármi viac spolupracovať, a tým posádku sanitky chrániť. Záchranári by podľa nich nemali do osady vchádzať bez ich doprovodu. "Keď sme tam, tak to vieme ustriehnuť, že nepustíme tých ľudí k záchranárom," povedal Emil Pišta, vedúci MOP Veľká Lomnica. Hliadky majú ešte jeden návrh, aby operačné stredisko malo na nich číslo. Operátor by si tak mohol overiť, či si volajúci zásah nevymyslel, zároveň by informoval hliadku o príchode sanitky. Členovia hliadok bývajú priamo v osadách, preto vedia byť záchranárom nápomocní. 

Vodiči, pozor. Vozidlá s právom prednosti v jazde musíte rešpektovať: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy