Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Horskí záchranári našli po týždni vo Veľkej snežnej jaskyni jedného z uviaznutých jaskyniarov
Zdielať na

Horskí záchranári našli po týždni vo Veľkej snežnej jaskyni jedného z uviaznutých jaskyniarov

Archívna reportáž

TATRY / Horskí záchranári sa už týždeň snažia nájsť uviaznutých jaskyniarov vo Veľkej snežnej jaskyni. Jedného z dvoch speleológov sa už poľským záchranárom podarilo nájsť, žiaľ, jeho život už zachrániť nedokázali.

Do jaskyne na poľskej strane Tatier išla minulý štvrtok partia šiestich jaskyniarov. Potom čo prístupovú cestu zaplavila voda, tam zostali dvaja z nich. Štvorici  kamarátov sa podarilo dostať na povrch, odkiaľ privolali pomoc. Na záchrannej akcii sa podieľajú aj slovenskí záchranári, hasiči z Krakova a tiež banícki a armádni experti na výbušniny používané v doloch. Jaskyniari zostali uväznení asi 500 metrov pod vchodom do jaskyne. 

Po týždni sa horskej službe podarilo nájsť jedného z jaskyniarov. "V jaskyni sme našli prvého speleológa, je mŕtvy," uviedla poľská horská služba. Záchranári si v jaskyni musia poradiť s vlhkom, chladom a stiesneným priestorom. Chodby sa postupne zužujú na 30-40 centimetrov.

"Je to výnimočná situácia. Takýto prípad sa nestal 20 až 30 rokov," povedal pre poľskú rozhlasovú stanicu tajomník zväzu poľských horolezcov Marek Wierzbowski. Veľká snežná jaskyňa je 24 kilometrov dlhá a dosahuje hĺbku 800 metrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy