Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tragická smrť slovenskej dobrovoľníčky v Tanzánii. Vybrala sa tam pred ôsmimi rokmi s veľkými plánmi
Zdielať na

Tragická smrť slovenskej dobrovoľníčky v Tanzánii. Vybrala sa tam pred ôsmimi rokmi s veľkými plánmi

TANZÁNIA / Laická misionárka a etnologička Emília Bihariová zahynula pri autonehode v Tanzánii. 36-ročná dobrovoľníčka podľahla zraneniam priamo na mieste, táto Slovenka v Afrike vykonávala výskum etnika Datogov.

Podľa informácií Vatican News, auto, v ktorom bol okrem nej aj šofér a kňaz, dostalo defekt. "Človek má chuť a silu sa posúvať ďalej a cítim, že tá Tanzánia je naozaj božia vôľa," opísala svoje pôsobenie v Afrike vo filme Podobenstvo o kreditkách Emília Biháriová. Vybrala sa tam pred ôsmimi rokmi s veľkými plánmi.

"Pred 6 rokmi zaklopala na dvere našej Vysokej školy sv. Alžbety jedna nenápadná, drobná dievčina, ktorá mala úžasný plán. V Tanzánii, v pustatine, vo veľmi chudobnej dedinke postaviť školu, škôlku a zdravotné stredisko. Tá jej viera bola tak silná, že ma presvedčila za 30 sekúnd," spomína zriaďovateľ a dekan Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. Spolu s kamarátkou Zuzanou smelý plán dokázali v roku 2011 z časti zrealizovať. Tamojšie deti učili po anglicky, a to aj o Slovensku.

Toto leto sa v Tanzánii mladá misionárka venovala výskumu etnika Datongov. Ten, ako aj ďalšie plány, nečakane prerušila smrteľná autonehoda minulý pondelok. "Emi pomáhala nielen v Afrike, snažila sa pomôcť všade, kde sa ocitla. Mnohí, ktorí Emi poznali, by povedali, že jej život bol ako z filmu. A možno by chceli zažiť niečo podobné. No len málokto by bol ochotný obetovať svoje pohodlie, celé svoje ja a celý svoj život," hovorí Zuzana Helienková, priateľka mladej misionárky. 

Tragická správa o smrti 36-ročnej etnologičky zo Smoleníc bola šokom pre všetkých. "Emin tragický odchod ma hlboko zasiahol. Boli sme si veľmi blízke. Rovnako ako množstvo ďalších priateľov, rodina a známi, by som ju tu tak rada ešte mala," dodala. 

Ďalšia slovenská obeť na africkom kontinente 

Afrika si po marcovom leteckom nešťastí, pri ktorom zahynula projektová manažérka Dobrej noviny Danica Olexová, vyžiadala ďalšiu slovenskú obeť. Na smutnú informáciu zareagovala aj Konferencia biskupov slovenska.

"Správa o úmrtí etnologičky a laickej misionárky Emílie Bihariovej nás naplnila veľkým zármutkom. S modlitbou pamätáme na všetky odvážne ženy, ktoré vychádzajú v ústrety bratom a sestrám v ťažkostiach," poznamenal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. 

Smútok nad jej smrťou prejavili viacerí aj na sociálnych sieťach. "Moje také želanie je, že aby raz, keď pôjdem do izby mojich vnúčat, aby som na izbe nevidel len tých futbalistov a hviezdy, ale aby som tam videl aj tých nenápadných hrdinov," skonštatoval Krčméry. 

Vražda v Hlohovci: Tridsaťdeväťročný muž pri prevoze do nemocnice zomrel: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy