Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Bez vybavenia a znalosti terénu sa vybrali na Gerlach. Hľadať ich museli horskí záchranári
Zdielať na

Bez vybavenia a znalosti terénu sa vybrali na Gerlach. Hľadať ich museli horskí záchranári

VYSOKÉ TATRY / Slovenská dvojica, obaja vo veku 59 rokov, v utorok popoludní uviazla vo Vysokých Tatrách v teréne. Bez potrebného vybavenia, bez horského vodcu a bez znalosti terénu sa Slováci vybrali na Gerlachovský štít. Pri zostupe zablúdili.

"Boli to takí zvláštni turisti, vystúpili síce na Gerlachovský štít, ale nemali napozeraný ani zostup, ani nejakú prípravu k tomu, asi sa tam zamotali," vysvetľuje Erik Rabatin, záchranár HZS Vysoké Tatry. "Turisti sa podľa prvotných informácií mali nachádzať tesne pod Gerlachovským štítom," približuje hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzana Hopjaková. 

Skutočnosť však bola zložitejšia, dvojica nedokázala poslať záchranárom ani sms správu, na základe ktorej by záchranári vedeli určiť ich presnú polohu cez GPS súradnice. Skúsení horskí a leteckí profesionáli tak tušili, že niečo nie je v poriadku.

Miesto, kde dvojica uviazla, bolo neisté

Vrtuľníkom obleteli masív Gerlachu, no mužov nenašli, oblačnosť sa však rýchlo blížila. "Vyletel na takú maximálnu hranicu a potom sme ich zbadali," opisuje operáciu Rabatin. "Nachádzali sa tesne pod mrakmi, na úrovni spodnej základne oblačnosti," dodáva Hopjaková.

Zakiaľ leteckí záchranári prehľadávali zo vzduchu terén, ďalšia skupina záchranárov vyrazila po zemi, no aj tí by mali problém turistov nájsť. "Nakoniec neboli ani pod Gerlachom, ale pod Kotlovým štítom, našli sme ich viacmenej v západnej stene Kotlového štítu," skonštatoval Rabatin. 

Len kúsok od tragédie

Slováci mali veľké šťastie, že ich záchranári dostali z terénu včas, noc medzi skalami prežiť nemuseli. "V rámci zlého počasia už môže aj zasnežiť, to znamená, že tie teploty zídu dole a takíto turisti môžu do rána zamrznúť," upozorňuje Rabatin. 

Českí turisti strávili noc v policajnej cele na Ukrajine. Zablúdili tak nešťastne, že nelegálne prekročili štátnu hranicu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy