Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vodičke vbehol do cesty 7-ročný chlapec. Zrážke nedokázala zabrániť
Zdielať na

Vodičke vbehol do cesty 7-ročný chlapec. Zrážke nedokázala zabrániť

Archívna reportáž

ŽIAR NAD HRONOM / Dopravní policajti v Žiari nad Hronom objasňujú nehodu, ku ktorej došlo v pondelok. Podľa doterajších informácií mal iba sedemročný chlapec vojsť mimo priechodu pre chodcov na cestu poza zaparkovaných áut. V tom čase šla okolo vodička, ktorej vbehol do cesty. Napriek brzdeniu ale zrážke nedokázala zabrániť.

K nehode došlo v popoludňajších hodinách na Svitavskej ulici v Žiari nad Hronom. Podľa doterajšieho objasňovania mal maloletý, iba sedemročný chlapec vojsť mimo priechodu pre chodcov na cestu spomedzi radu odstavených áut. Chlapec vbehol priamo pred idúce vozidlo a vodička, aj keď brzdila, už zrážke zabrániť nedokázala. Chlapec pri zrážke utrpel ľahké zranenia. Dopravná nehoda je v štádiu objasňovania.

Polícia upozorňuje, že pred vstupom na cestu sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho. Chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany.

Polícia apeluje na rodičov

"V snahe predísť dopravnej nehodovosti detí je nevyhnutné, aby rodičia venovali pozornosť dopravnej výchove svojho dieťaťa už od najútlejšieho veku. Dieťa je nepozorné, málo predvídavé, koná impulzívne a často nevie posúdiť nebezpečenstvo situácie, v ktorej sa ocitlo. Pre svoj malý telesný vzrast má obmedzený výhľad na vozovku a aj pre vodičov automobilov je v hustej premávke ťažšie spozorovateľné," uvádza polícia. 

Polícia tiež upozorňuje na to, že o chvíľu končia prázdniny a rodičia by sa mali ubezpečiť, že ich deti chodia do školy bezpečnou trasou. 
"V prvých dňoch by mali rodičia dieťa vyprevádzať do školy - až dovtedy, kým nie je schopné samo bezpečne prejsť naučenú trasu. Zvolená cesta má byť z dopravného hľadiska čo najbezpečnejšia, a to aj vtedy, ak by sa tým vzdialenosť predĺžila," odporúča polícia prostredníctvom tlačovej správy.

Ešte skôr ako pôjde dieťa samé na ulicu bez dozoru dospelých, musí bezpodmienečne vedieť, že:

• nemá vstupovať na vozovku spomedzi zaparkovaných áut, ktoré mu znemožňujú výhľad,
• má prechádzať cez cestu najkratším smerom - kolmo,
• na vozovku môže vstúpiť len po pozornom rozhliadnutí sa vľavo i vpravo a len vtedy, ak sa nepribližuje automobil,
• má zásadne prechádzať po vyznačených priechodoch pre chodcov (zebra).
• má chodiť po chodníku pre chodcov; tam kde nie je vybudovaný, chodí sa po ľavej krajnici, prípadne po ľavej strane vozovky a to najviac dvaja vedľa seba (ideálne s viditeľne umiestnenými reflexnými prvkami)

Nehoda, pri ktorej vodič zrazil dve deti sa stala minulý týždeň aj v Bratislave. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy