Polojasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Alkohol za volantom opäť úradoval. Viacerí sa "vyznamenali" na krajnom východe
Zdielať na

Alkohol za volantom opäť úradoval. Viacerí sa "vyznamenali" na krajnom východe

HUMENNÉ/MEDZILABORCE / Okrem problémov so zákonom musia hodiny stráviť na odborných vyšetreniach u psychológa a psychiatra, a ešte si za to musia aj sami zaplatiť. Toto všetko čaká nezodpovedných vodičov, ktorí si za volant sadnú pod vplyvom alkoholu.

25-ročný Medzilaborčan strávil dve noci v policajnej cele. Keď pred polnocou smeroval z Radvane nad Laborcom na obec Oľka, kontrolovala ho pohotovostná motorizovaná jednotka. Vtedy sa začali jeho problémy. "Pri opakovanej dychovej skúške mu bola nameraná hodnota viac ako jedno promile," informuje hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. 

V superrýchlom konaní ho sudca uznal za vinného. Dostal 400-eurový peňažný trest a to nie je všetko."Zároveň súd uložil obvinenému trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá všetkých druhov po dobu 16 mesiacov," dopĺňa hovorkyňa súdov v prešovskom kraji Ivana Petrufová. "Ja som nemal žiadnu nehodu," obhajuje sa obvinený. 

Pre alkohol za volantom v cele skončil aj 43-ročný muž z Oľky. "Opakovaná dychová skúška ukázala hodnotu takmer 1,7 promile," približuje Jana Ligdayová. Aj tohto muža sudca právoplatne uznal za vinného. Dostal ročnú podmienku a za volant si nesmie sadnúť 20 mesiacov.

Rekordérom posledných dní však bol vodič v Hažíne nad Cirochou

"Sme vybehli dopredu. On utekal dole ulicou, tam bola jedna hliadka a zospodu išla ďalšia," opisuje poškodený. "Výsledok dychovej skúšky bol asi 3 promile," skonštatoval hovorca KR PZ Prešov Igor Pavlik. 

Najprv podľa svedkov trikrát nabúral do toho istého auta. Toto je jeho reakcia. "Nič sa nestalo," tvrdí vodič. "Nemám slov... Keby tam bolo nejaké dieťa," argumentuje svedok udalosti Martin. Tento muž si na verdikt počká na slobode. Zo zadržania ho prepustili.

Iba za minulý mesiac policajti prichytili takmer 900 vodičov pod vplyvom alkoholu

"Z toho 398 nad jedno promile," dodáva Michal Slivka, hovorca PPZ SR. 
V prípade jazdy pod vplyvom alkoholu, či už do alebo nad jedno promile, policajt rozhodne o preskúmaní zdravotnej spôsobilosti vo vzťahu k závislosti od alkoholu psychiatrom.  

Odborníci ho hry vstupujú preto, aby zistili, či v prípade každého opilca za volantom išlo o jednorazovú opitosť, alebo je to závislosť. "My posudzujeme, či dotyčná osoba javí známky závislosti od alkoholu s odporučením ďalších postupov. Vrámci vyšetrovania sa urobí znalecký posudok, aby sa presne vytýčilo, do akej miery je závislý," hovorí psychiatrička Danica Caisová. 

Bez splnenia podmienok vodičák neuvidí 

Zároveň musí absolvovať poradenstvo u dopravného psychológa. Bez splnenia týchto podmienok vodičský preukaz neuvidí. Odborníčka dodáva, že za všetky sedenia si platí z vlastného vrecka. "Vyšetrenia, ktoré absolvuje, sú platená služba, ide aj o stovky eur. To je drahý špás," poznamenala Caisová. 

A to nemusí byť všetko. Ak alkohol za volantom zistia u vodiča v priebehu 5 rokov opakovane, polícia môže nariadiť aj zopakovanie testu v autoškole a tiež opätovné absolvovanie skúšobnej jazdy. A to sú ďalšie stovky eur navyše.

Hasiči pri Váhu zasahovali niekoľko hodín, z kanála vytiahli dve autá: 

Súvisiace články