Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pracovníci kastračného programu tvrdia, že v okolí dediny niekto strieľa psy
Zdielať na

Pracovníci kastračného programu tvrdia, že v okolí dediny niekto strieľa psy

ZLATÉ KLASY / Československý kastračný program tvrdí, že v okolí obce Zlaté Klasy niekto strieľa psy. Ani jeden zo zastrelených psíkov nebol začipovaný, a tak ich majiteľov nie je možné nájsť. Kto a prečo na psy strieľa a či ide vo všetkých prípadoch o rovnakého páchateľa alebo páchateľov nie je ešte jasné. Aj preto zvieracia ombudsmanka a Československý kastračný program prosia verejnosť o pomoc.

Kde presne psíka zastrelili nie je úplne jasné, no z posledných síl sa mal doplaziť a skryť niekde medzi domami ulici, tam ho už potom neskôr našli ľudia z kastračného programu. Po príchode namiesto uvideli, že psík má na boku obrovskú krvavú ranu. Najskôr si mysleli, že ho prešlo auto. Na klinike sa ale zistilo, že ide o strelné poranenie. 

"Nábojnica bola vybratá a chceme ju odovzdať polícii na expertízu," uviedla Diana Truchlíková z Československého kastračného programu. Nejde však o ojedinelý prípad. "Určite sa tam niekto cielene zbavuje psíkov, tých hlásení bolo viac a riešilo to viac občianskych združení," povedala ďalej Truchlíková. 

Ďalšie prípady 

"Len na začiatku februára tohto roka bol na Seneckej ceste kúsok od obce Zlaté Klasy nájdený dostrieľaný pes Elvis. O dva týždne neskôr sa v tej istej lokalite opäť strieľalo, tentoraz sa guľky ušli dvom šteniatkam. V tomto prípade existuje aj očitý svedok, rybár, ktorý chytal ryby len kúsok od miesta, kde sa strieľalo," stálo vo vyjadrení OZ DOG AZYL na sociálnej sieti. 

"Bol to starší šedivý pán, ale opísať by som ho do tváre nevedel. Nezapamätal som si ani ŠPZ-ku auta. Som na neho kričal, nech zastaví, že či mu nešibe a samozrejme utiekol. Ja som potom volal policajtov," povedal svedok Tomáš. Trestné oznámenie ale nepodal a neudialo sa tak ani v žiadnom zo spomínaných prípadov.

"Polícia v Šamoríne eviduje jednu udalosť z 17.2.2019. Vzhľadom na to, že pes nebol nájdený, nebolo potvrdené, že by bol akokoľvek postrelený. Ani nikto iný nepodal oznámenie, polícia vo veci nevedie priestupkové, ani trestné konanie," informovala policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Obyvatelia obce Zlaté Klasy, ktorí žijú v oblasti, kde sa našiel posledný zastrelený pes na kameru hovoriť nechceli. Niektorí ale priznali, že o strieľaní psov v ich okolí vedia.

Hľadajú svedkov

Starosta obce Zlaté Klady nevedel o tom, že by sa v dedine strieľalo na psy. "Svedkov určite chceme vyzvať. Ktokoľvek počul výstrely, alebo videl niekoho, kto sa tam v okolí pohyboval, tak nám to veľmi pomôže," dodala Diana. 

V prípade, že sa strelec nájde, hrozí mu už nie len vysoká pokuta, keďže od 1. septembra minulého roka vstúpila do platnosti legislatíva, na základe ktorej už zviera nie je vec. Pri dokazovaní viny a následnej výške trestu rozhoduje niekoľko faktorov, ako páchateľ zviera usmrtil, či trpelo a taktiež kde sa skutok stal.

"Ak je takýto čin spáchaný napr. na mieste prístupnom verejnosti, čo môže byť akékoľvek verejné priestranstvo, tak tam hovoríme o tzv. kvalifikovanej skutkovej podstate, kde hrozí trestná sadzba od 1 - 5 rokov," vraví ombudsmanka Zuzana Stanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy