Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Turista, ktorý nechal zraneného kamaráta samého v horách, ohrozil jeho aj záchranárov
Zdielať na

Turista, ktorý nechal zraneného kamaráta samého v horách, ohrozil jeho aj záchranárov

POPRAD / Pre horských záchranárov je stále nepochopiteľné správanie spolulezca Poliaka, ktorého v piatok večer zachraňovali, a s ktorým strávili noc medzi skalami. Len pripomeňme, že kamarát zraneného zavolal pomoc, odišiel a nečakal na príchod profesionálov. Pritom kamarátska pomoc je v horách najdôležitejšia.

Už v minulosti horskí záchranári zdôrazňovali dôležitosť kamarátskej pomoci v horách. Pri rôznych akciách sa stretli s tým, že kamarát opustil kamaráta a dokonca to skončilo aj tragicky. "Ho tam nechali na mieste a vrátili sa na chatu," vraví riaditeľ horskej záchrannej služby Jozef Janiga. "Najdôležitejšia záchrana v horách je práve tá kamarátska pomoc," dodáva záchranár Anton Suchý. 

Profesionáli v horách totiž k zranenému neprídu za pár minút a práve kamarát zohráva pre postihnutého kľúčovú úlohu. "Vždy treba ostať pri zranenom a to z jediného dôvodu, že mu treba psychicky pomáhať. Že naozaj nie je sám, že nie je opustený. Že tá pomoc príde, čiže treba sa mu venovať," vysvetľuje Janiga. 

Nestačí len zavolať pomoc a zraneného nechať ísť. Dostať sa k postihnutému nie je ani pre profesionálov vždy jednoduché. Kamarát tak môže veľmi pomôcť a nie len povzbudiť psychiku zraneného, ale aj pri navigácii záchranárov. 

Poliak so zranenou nohou mal teda veľké šťastie, že aj napriek zlému svetlu, ho záchranári našli. To, že ho spolulezec opustil, je ale pre profesionálov nepochopiteľné. "Nechať toho chlapca tam takto ležať s takým poranením je veľmi zlé. Za svoju prax som sa s takým prípadom stretol iba trikrát, v dvoch prípadoch práve išlo o poľských návštevníkov. Je to pre mňa nepochopiteľné," povedal Janiga.​

Pozrite si reportáž o prípade nezodpovedného kamaráta: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy