Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polícia rieši výrub stromov v Humennom. Odstránili ich vraj neoprávnene
Zdielať na

Polícia rieši výrub stromov v Humennom. Odstránili ich vraj neoprávnene

HUMENNÉ / Policajti začali trestné stíhanie pre výrub stromov v Humennom. Vyťali ich pri revitalizácii parku. Kým konateľ firmy tvrdí, že sa riadili projektom, mesto dodáva, že povolenie na výrub nedali. Znalec vyčíslil výšku spôsobených škôd.

Zmluva na revitalizáciu parku bola podpísaná v novembri minulého roka. A aj keď práce už dokončené sú, policajné vyšetrovanie stále prebieha. Pre podozrenie z neoprávneného výrubu muži zákona najprv žiadali stanovisko odboru životného prostredia.

"Odbor životného prostredia žiadne povolenie na výrub nedal a napriek tomu sa to stalo. Výrub určite v poriadku nebol, pretože tam došlo k výrubu chránených stromov," potvrdil predseda komisie životného prostredia, poslanec mesta Humenné Tomáš Šudík. 

Konateľ michalovskej firmy v telefonickom rozhovore pre TV JOJ povedal, že postupovali na základe zmluvy a projektovej dokumentácie. Na základe dôkaznej situácie však napokon policajti začali aj trestné stíhanie, a to pre porušovanie ochrany stromov a krov. Podľa slov primátora ide o výrub 13. drevín.

"Vo veci výrubu stromov sú momentálne vykonávané výsluchy svedkov, boli vyžiadané správy a vykonané znalecké dokazovanie znalcom z odboru životného prostredia," vyjadrila sa policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. "Bola vypracovaná projektová dokumentácia, na základe ktorej oni, tá firma vyrúbala stromy, ale nebolo to s povolením mesta," vyjadril sa primátor mesta Miloš Meričko. 

Parčík má rozlohu asi ako polovica futbalového ihriska. Humenčania za jeho revitalizáciu zaplatili bezmála 175 tisíc eur. Náhodní okoloidúci sa zhodli na tom, že parčík si úpravu žiadal. Niektorí však kritizujú cenu, nepáči sa im, že ubudli stromy a krútia hlavou nad tým, ako vyzerá náhradná výsadba. "Za 200 tisíc si vieme predstaviť niečo väčšie, za to sa stavajú domy a nie park," vraví miestny obyvateľ. 

"Znalcom bola v  prípade neoprávneného výrubu vyčíslená škoda vo výške 11.700,- eur ako súčet spoločenskej a majetkovej škody," uviedla Ligdayová. Obvinenie konkrétnej osobe doposiaľ nebolo vznesené. Za skutok hrozí väzenie až na tri roky.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy