Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nabral dve značky a ostal v strede kruhového objazdu. Vodič nafúkal viac ako tri promile
Zdielať na

Nabral dve značky a ostal v strede kruhového objazdu. Vodič nafúkal viac ako tri promile

TRNAVA / Tri a pol promile. Takéto množstvo alkoholu v krvi mal 50-ročný muž. Po náraze do dvoch dopravných značiek zostal stáť v strede kruhového objazdu. Muž skončil na policajnej stanici. Napriek policajným opatreniam je alkohol za volantom za posledné obdobie častým javom.

Čierne auto na kruhovom objazde našla hliadka v ranných hodinách. Napriek tomu, že sa z neho dymilo, 50-ročný vodič sedel v ňom. Pri dychovej skúške nafúkal neuveriteľných 3 a pol promile.

"Poverený príslušník dopravného inšpektorátu začal trestné stíhanie pre ohrozenie pod vplyvom návykovej látky. V zmysle zákona je možné za takýto skutok uložiť odňatie slobody na jeden rok," informuje policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. 

Za posledné mesiace nejde o prvý takýto prípad, kedy za volantom zohral úlohu alkohol. Len v sobotu večer v obci Zohor na Záhorí narazili do telekomunikačného stĺpu dvaja mladí muži. Po náraze stĺp rozlomilo a obaja zostali zakliesnení. Podľa miestnych ľudí mali byť obaja v krčme.

V polovici júla sa zase v ostrej zákrute medzi Piešťanmi a obcou Trebatice zrazili dve autá. 58-ročný vodič, ktorý nehodu spôsobil z miesta ušiel. Pri zadržaní nafúkal takmer dve promile. V tomto prípade bolo šťastím, že nikoho vážne nezranil. "Polícia vodičovi na mieste zadržala vodičský preukaz a ďalšiu jazdu mu zakázala," uviedla policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

Práve alkohol a bezohľadnosť posádky sa v júny skončila v Lučenci obrovskou tragédiou. Nič netušiaca trojčlenná posádka smerovala do centra mesta, keď sa na štvorprúdovej ceste v protismere vyrútilo teréne auto. Na mieste zomreli 37-ročný vodič a jeho 61-ročný otec. 36-ročná žena skončila s ťažkými zraneniami v nemocnici. Vodič, ako aj spolujazdec terénneho vozidla, ktorí nehodu spôsobili nafúkali. U jedného mala byť hodnota viac ako dve promile, druhý nafúkal viac ako jedno promile.

"Pri vysokých koncentráciách alkoholu zistených, či už dychovou skúškou alebo priamo v krvi, je vždy tá história toho človeka taká, že on už je trénovaný, tzv. že sa mu adaptoval organizmus na vysoké hladiny alkoholu, ale nie tak, aby bol schopný riadiť bez problémov," vysvetľuje lekár Ľubomír Okruhlica. 

Pri väčšej konzumácii alkoholu sa človeku ťažšie komunikuje, nemá dobrú pohybovú koordináciu - potáca sa a reakčný čas je spomalený. To, že sú vodiči nepoučiteľní hovoria aj štatistiky. "Za uplynulé 4 týždne vykonali policajti v Trnavskom kraji 14 753 dychových skúšok na alkohol. Odhalili 162 vodičov pod vplyvom alkoholu, z toho 34 nafúkalo nad 1 ‰, teda dopustili sa prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky," dodala Linkešová.      

Súvisiace články

Najčítanejšie správy