Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veterinári pre mor ošípaných utratili už asi sto zvierat. Na rade je ďalší krok
Zdielať na

Veterinári pre mor ošípaných utratili už asi sto zvierat. Na rade je ďalší krok

TREBIŠOV / Odborníci na africký mor ošípaných sa opäť stretli v Trebišove. Tento vírus už druhý týždeň úraduje aj na Slovensku a veterinári kvôli nemu doteraz preventívne utratili približne sto ošípaných u súkromných chovateľov. Ich najnovšie kroky sa teraz sústredia na zistenie spôsobu prenosu nákazy na naše územie.

Veterinári nechcú podceniť žiadny detail. Aj preto sa rozhodli požiadať o pomoc armádu. Odborníci majú záujem o približne 50 vojakov. Tí by mali pôsobiť od hranice s maďarskou republikou až po obe doteraz potvrdené ohniská nákazy v jej blízkosti.

​Úlohou vojakov má byť vytvorenie rojnice a podrobná prehliadka terénu. "Sem a tam prejsť chotár v ohnisku nákazy a skontrolovať, či nie sú nejaké uhynuté diviaky, hlavne," vraví riaditeľ RVPS Trebišov Stanislav Kovalík. 

Práve diviaky totiž mor prenášajú najčastejšie, veterinári však zatiaľ paradoxne neevidujú na Slovensku ani jeden uhynutý kus. Vylúčenie alebo potvrdenie tohto typu šírenia má priniesť výrazný posun pri opatreniach smerujúcich k zastaveniu nákazy. Doterajšie konzultácie s majiteľmi uhynutých ošípaných ako aj výsledky odobratých vzoriek, totiž nepriniesli žiadne relevantné poznatky o spôsobe zavlečenia moru na naše územie.

Konečné rozhodnutie o nasadení armády padne podľa vývoja ďalšej situácie. Veterinári aktuálne čakajú na výsledky testov výskytu moru u 70 ošípaných, ktoré museli utratiť v piatok.

Pozrite si súvisiacu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy