Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Maroš, ktorý bol obvinený zo znásilnenia, je nevinný. Skutok podľa prokurátora spáchať nemohol
Zdielať na

Maroš, ktorý bol obvinený zo znásilnenia, je nevinný. Skutok podľa prokurátora spáchať nemohol

KEŽMAROK / Maroš Oračko z Rakús je nevinný. Vyše roka bol obvinený z pokusu o znásilnenie, ku ktorému došlo pri Spišskej Belej v máji 2018. To, že skutok nemohol spáchať, potvrdil uznesením kežmarský prokurátor.

Začiatkom mája minulého roka sa na cyklochodníku  medzi Spišskou Belou a Tatranskou kotlinou sa vtedy neznámy muž pokúsil znásilniť mladú korčuliarku. O pár hodín policajti označili vinníka, mal ním byť Maroš Oračko z Rakús. Skončil vo väzbe na 41 dní. Spoza mreží ho dostal vtedajší starosta obce, ktorý sa za neho zaručil. "Toto, že ho takto namočili a spochybnili, tak to sa dotklo aj mňa," vyjadril sa bývalý starosta Rakús Bystrík Václav. 

Ako hovorí Maroš, začalo pre neho hotové peklo. Prišiel o miesto vedúceho rómskej hliadky. Rodina bola nešťastná, ľudia na neho v osade útočili a vyšetrovateľ nebral do úvahy dôkazy o nevine. Ani výsledky DNA, ktoré sa s Marošovou nezhodovali, a ani časový test, ktorý ukázal, že nemohol byť na mieste. "Keď nič neurobí, chodí do roboty, živí svoju rodinu, a napriek tomu sa ocitne v putách a vo väzbe, to je sila," poznamenal nevinný Maroš Oračko. 

Zlom v prípade 

Radikálny zlom nastal začiatkom júna tohto roka, kedy bola znásilnená mladá žena na takmer tom istom mieste. Maroš pomohol pri odhalení páchateľa, no rómsky špecialista z Policajného obvodného oddelenia v Spišskej Belej znalí pomerov, presne identifikoval a následne zadržal s kolegami vinníka. Muža z Výbornej. Ten sa mal priznať aj k minuloročnému pokusu. 

Po viac ako roku zavolal Marošovi právny zástupca a povedal mu rozhodujúcu informáciu- si nevinný. "Človek 15 mesiacov nevie, dokázať svoju nevinu. Potom príde ten papier, že prišli na to, že som to nemohol byť ja. Je to taká úľava, že sa to ani nedá opísať," povedal ďalej Maroš. 

Ide o oficiálne uznesenie z kežmarskej prokuratúry, kde sa okrem iného, jasne píše: "Zastavujem trestné stíhanie lebo je nepochybné, že skutok nespáchal obvinený." 

Maroš už pripravuje obžaloby a sťažnosti 

Maroš to okamžite oznámil v osade. "Každému jednému som ukázal, že nepochybne som to nemohol byť ja," povedal. Lenže krivé obvinenie Maroš nedokáže. "Jeden príbeh sa skončil, tá záťaž celej mojej rodine. Ale tá druhá časť len začína," dodal. S právnikom tak pripravuje obžaloby aj sťažnosti na všetkých, ktorí to utrpenie spôsobili a nepočúvali, keď im navrhoval preveriť aj iné alternatívy. Nezabúda ale ani na tých, ktorí v ťažkých chvíľach stáli pri ňom. "Ďakujem všetkým, ktorí verili, že pravda je na mojej strane. A pevne verili, že by som nebol toho schopný. Chcem sa poďakovať aj televízií JOJ, že veľmi napomohla k tomu, aby sa pravda preukázala  ," vyhlásil nevinný Maroš. 

Viac o prípade sa dozviete aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy