Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vodič bieleho SUV, ktoré ťahalo po ceste priviazaného psa, už vysvetľoval incident na polícii
Zdielať na

Vodič bieleho SUV, ktoré ťahalo po ceste priviazaného psa, už vysvetľoval incident na polícii

ZVOLEN / Došlo k nemu za Zvolenom pred križovatkou na Sliač. Drastický výjav náhodne zaznamenal iný vodič pri ceste do práce. Upozorňujeme, že priložené zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Na sociálnej sieti už k tomuto prípadu prehovoril aj muž, ktorý mal biele auto počas incidentu šoférovať. Tvrdí, že psík bol počas jeho ťahania po ceste už mŕtvy a že ho len zle naložil do kufra. Vinu si ale priznal. "Ľudia, prosím vás, Kesina bol jeden z mojich milovaných psov, bola u mňa od mala. Dal by som za ňu možno aj život. Pri venčení na lúke medzi Sliačom a Kováčovou mi odbehla a zachytil ju kamión," vyhlásil vodič vo svojom stanovisku. 

Argumentuje aj tým, že v strese volal veterinárov. To si polícia ľahko overí. "Z kufra pri pohýňaní sa vypadla a došlo k tomuto otrasne vyzerajúcemu nešťastiu. Nikdy by som toto nikomu neprial. Je to samozrejme celé moja vina," priznal vodič. "Polícia už podozrivého muža vypočula. Následne bude teraz z našej strany prebiehať preverovanie bližších okolností. Respektíve informácií, ktoré vo svojej výpovedi uviedol," informuje Petra Kováčiková, hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica. 

Úmysel či nešťastná náhoda? 

Otvárajú sa teda dve varianty úmyselný trestný čin alebo nešťastná náhoda. "Pokiaľ to zviera bolo mŕtve, tak tam je minimálna pravdepodobnosť, prečo by takéto zviera malo vypadnúť z kufra a obzvlášť, keď je ešte vlečené za vozidlom," vysvetľuje Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS SR. 

V prípade úmyselného skutku by zviera počas ťahania podľa zverolekárov prežívalo muky. "Mohlo dôjsť k zlomeninám panvových končatín, chrbtice. Mohlo to mať odreniny kože, paciek, respektíve celého tela," približuje zverolekárka  Lenka Lisa. "Tak, ako to bolo vidieť z toho záznamu, tak skutočne je to týranie zvieraťa obzvlášť surovým, tríznivým, zavrhnutia hodným spôsobom. A ešte sa to uskutočnilo aj na mieste, ktoré je verejne prístupné," dodala Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo. 

Z tejto situácie je šokovaná aj zvieracia ombudsmanka. "Je to podľa nášho názoru jednoznačne protizákonné jednanie. Nazdávame sa, že ide dokonca o porušenie Ústavy SR,  podľa ktorého vlastníctvo zaväzuje a nemožno ho zneužívať," konštatuje zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová.  

Uskutočnená bude pitva zvieraťa 

Podľa expertky na trestné právo bude dokazovanie v tomto prípade náročný proces. V prípade trestného činu týrania zvierata totiž bude musieť vyšetrovateľ preukázať úmysel páchateľa. "V tomto prípade predpokladám, že bude uskutočnená pitva zvieraťa, pretože veterinár a znalec tohto odboru musí určiť, akým spôsobom nastala smrť," poznamenala Kurilovská. "Je potrebná patologicko - anatomická pitva, ktorú urobí buď na mieste alebo je zviera prenesené do diagnostického ústavu," dopĺňa Bíreš. 

Podľa šéfa veterinárnej a potravinovej správy vedia príčinu smrti presne stanoviť. "Pokiaľ sa jedná o mechanické poškodenie životne dôležitých orgánov, smrť nastane ihneď. A vie sa posúdiť, či to teda bolo nárazom auta," tvrdí Bíreš. Ak sa potvrdí, že ide o týranie zvieraťa, za to je väzenie až na 5 rokov.

Agresívny vodič napadol ženu na priechode. Snažil sa ju dokonca zraziť. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy