Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Polícia zasahovala v Moste pri Bratislave. V rámci akcie vyšetrovala závažnú environmentálnu trestnú činnosť
Zdielať na

Polícia zasahovala v Moste pri Bratislave. V rámci akcie vyšetrovala závažnú environmentálnu trestnú činnosť

MOST PRI BRATISLAVE / Bratislavskí policajti urobili raziu v Moste pri Bratislave. Na skládke hľadali nebezpečný odpad. Podľa správcu tam žiadny nie je. Polícia zatiaľ neinformovala, či sa podozrenia potvrdili.

Policajti prišli na skládku v ranných hodinách. Vzorky pôdy odoberali ešte aj popoludní. "Prišli si robiť vrty. Zisťujú, či sa skládka ďalej rozširujem či tu robíme nejakú nelegálnu činnosť," povedal pre TV JOJ správca skládky. 

Vchod na skládku po celý deň strážili policajt. Dnu nepustili ani autá, privážajúce odpad. "V katastri obce Most pri Bratislave vykonávali potrebné procesné úkony súvisiace s vyšetrovaním enviromentálnej trestnej činnosti, konkrétne z podozrenia z neoprávneného nakladania s odpadmi," uviedla policajná hovorkyňa Lucia Miháliková. 

Majiteľa skládky začala polícia vyšetrovať ešte minulý rok. Aj vtedy tu odoberali vzorky pôdy. Súviselo to s podozrením, že niekto vyváža kontaminovanú pôdu ako stavebný materiál pod budovaný obchvat Bratislavy. Podľa správcu ale na túto stavbu nič nedodávali. Až expertíza neskôr ukáže, či v odborne odobraných vzorkách boli aj nebezpečné látky. "Úkony boli realizované za prítomnosti znalcov, viacerých zástupcov štátnych inštitúcií a asistencie hasičov," dodala Miháliková. 

"Nemáme moc čo skrývať," uviedol správca skládky. Podľa neho na skládke nie je žiadny nebezpečný odpad. Vyvážajú sem iba stavebnú suť. "Čo sa sem dovážalo alebo dováža, je len stavebný odpad. Ak niečo nájdu vo veľkých hĺbkach, pod stromami, v tráve, ktorú sme nenasadali, tak je to tam dlhé roky," hovorí správca skládky. 

Na mieste bola skládka už pred desiatkami rokov. Súčasný majiteľ ju podľa slov správcu rekultivuje a starý komunálny odpad vyváža na oficiálnu skládku. Na starých kopách odpadu medzičasom narástla nie len tráva ale dokonca aj stromy. Či sa v pôde ukrývajú aj látky nebezpečné pre životné prostredie zatiaľ polícia nepotvrdila. "S prihliadnutím štádia trestného konania, nie je možné," dodala Mihalíková. 

Prednedávnom policajti urobili raziu aj pri Zlatých Klasoch. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy