Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Koniec pašeráckeho gangu. Elitní policajti v súkromnom lietadle zaistili kokaín a takmer milión eur
Zdielať na

Koniec pašeráckeho gangu. Elitní policajti v súkromnom lietadle zaistili kokaín a takmer milión eur

MONTEVIDEO/ZÜRICH / Miesto ľudí prevážali v súkromných lietadlách stovky kíl kokaínu. Policajtom sa podarilo rozložiť albánsky drogový kartel, ktorý pôsobil po celom svete. Pri nelegálnom biznise im pomáhali aj českí piloti. Okrem drog u jedného z nich našli približne milión eur.

Pašeráci na prepravu drog využívali dlhodobo súkromné lietadlá. A to až do chvíle, kým ich pri jednej akcii priamo pri čine nezadržali elitní policajti z Českej národnej protidrogovej centrály, Europolu a Americkej agentúry DEA. Organizovanú skupinu mali policajti v hľadáčiku už dlhšie, no čakali, aby ich chytili priamo pri čine. Dvaja českí piloti spolu so šiestimi fiktívnymi pasažiermi prevážali v kufroch na palube lietadla 600 kilogramov 80 až 90 percentného kokaínu.

Kokaín prepravovali z Uruguaja cez Francúzsko a skončiť mal vo Švajčiarsku. Okrem dvojice pilotov boli v lietadle ďalší šiesti kumpáni, ktorí mali za úlohu kufre s kokaínom maskovať. Konkrétne pri kontrolách mali cez batožinu prehodiť svetre. Kufre, v ktorých sa drogy nachádzali nijako špeciálne upravované neboli. Šestica mužov mala pritom aj súkromnú batožinu, aby všetko vyzeralo, že sú bežní cestujúci.

"Potom, čo podozriví prekročili hranice z Francúzska do Švajčiarska, došlo k ich zadržaniu a zachyteniu 600 kilogramov kokaínu, ktorý bol ukrytý v 21 cestovných taškách. V Českej republike bol následne zadržaný druhý z pilotov, pričom v rámci domových prehliadok u neho bolo zadržaných v prepočte milión eur," uviedol hovorca českého policajného prezídia David Schön

Okrem kokaínu a peňazí policajti zadržali aj zbrane. Česi sú podozriví, že patria do balkánskej mafie, ktorá sídli na ostrove Pag v Chorvátsku. "Výsledkom operácie Familíia bolo zadržaných, z toho 11 v Európe a 5 v Honkongu. Jeden z hlavných organizátorov trestnej činnosti bol zadržaný vo Švajčiarsku pri koordinácii dovozu zásielky o hmotnosti 600 kilogramov," dodal David Schön.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy