Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vidina zisku v zahraničí môže skončiť tragicky. Obete často končia bez dokladov, peňazí a možnosti komunikácie s okolím
Zdielať na

Vidina zisku v zahraničí môže skončiť tragicky. Obete často končia bez dokladov, peňazí a možnosti komunikácie s okolím

BRATISLAVA / Mladí ľudia často cestujú na dovolenky alebo brigády. Aj zdanlivo lákavé ponuky v kombinácii s tučným zárobkom sa môžu skončiť tragicky. Často končia bez dokladov, bez peňazí a bez akéhokoľvek kontaktu s príbuznými či okolím.

Policajti ešte 17 apríla 2019 zadržali v osade Hlboké v Liptovskom Mikuláši dvoch mužov podozrivých z obchodovania s bielym mäsom. Ich obeťami malo byť minimálne 5 dievčat vo veku 13 až 17 rokov. Pod hrozbou násilia, fyzickým aj psychickým nátlakom, ich nútili k prostitúcii. Dievčatám mali odopierať základné ľudské práva. 22 januára tohto roka polícia zverejnila na sociálnej sieti informáciu o nútenom sobáši len 14 ročnej žiačky základnej školy z komárňanského okresu. Prípad sa stal ešte v roku 2017. Vyšetrovateľ vtedy obvinil troch mužov zo zločinu obchodovania s ľuďmi.

Prípady takéhoto novodobého otrokárstva ale nie sú ojedinelé. Ministerstvo vnútra SR eviduje od roku 2008 viac ako 250 obetí obchodovania s ľuďmi."Najčastejšou destináciou obetí obchodovania s ľuďmi zo Slovenska je práve Veľká Británia a Severné Írsko. Pravdepodobne po ukončenom Brexite sa táto situáciu zmení, a je to už vidieť aj dnes pri presune tých páchateľov do iných krajín, ako je Holandsko, Nemecko, Švajčiarsko, Taliansko a podobné krajiny," vysvetľuje riaditeľ Odboru prevencie KMVSR Jozef Halcin. 

Na Slovensku možno tiež hovoriť o pomerne širokom zastúpení aj tzv. vnútroštátneho obchodovania s ľuďmi, kde najčastejšími cieľovými miestami sú Košice, Bratislava, Humenné, Lučenec, Komárno, ale aj Kežmarok."Avšak, naše skúsenosti hovoria o tom, že pri prieskumoch, kedy sme zisťovali, či by ľudia odchádzali za fantastickou ponukou práce, takmer z každého regiónu by obyvatelia reagovali na takéto ponuky," približuje Halcin.

Sexuálne vykorisťovanie, žobranie či nútené práce

Najčastejšie formy obchodovania s ľuďmi sú sexuálne vykorisťovanie, žobranie či nútené práce. "Najčastejšie sa občania stávajú obeťami obchodovania s ľuďmi pri fantastických ponukách práce, kde je vysoká odmena, nemusíte nič ovládať, nemusíte mať žiadne vyštudované školy v tejto oblasti, nemusíte častokrát ovládať ani cudzí jazyk," poznamenal Halcin. 

Pri pracovných ponukách je dôležité jasne poznať pracovnú zmluvu, miesto výkonu práce, ale aj ubytovania. "Treba sa zamerať na to, kto poskytuje takúto ponuku, či je to renomovaná organizácia, firma, ktorá je registrovaná aj v zozname poskytovateľov pracovných ponúk, či je to na Slovensku alebo v zahraničí, to sa dá veľmi jednoducho preukázať prostredníctvom našej národnej linky pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi, ktorá má číslo 0800 800 800 18, na ktorú sa môžu s dôverou obrátiť. Vedia si tam preveriť aj ponuky týkajúce sa celého európskeho priestoru," dodáva Halcin. 

Naša polícia sa zúčastnila do celoeurópskej akcie zameranej na obchod s bielym mäsom. Viac sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy