Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chovatelia koní majú po viacerých krádežiach strach! Na svojich pozemkoch si všímajú cudzie návštevy
Zdielať na

Chovatelia koní majú po viacerých krádežiach strach! Na svojich pozemkoch si všímajú cudzie návštevy

PREŠOV / Chovatelia koní na severovýchode Slovenska majú strach. Po viacerých prípadoch krádeží sa množia aj podozrivé zážitky. O cudzích návštevách na svojich pozemkoch sa dozvedeli vďaka všímavosti susedov.

Chovatelia koní majú po medializovaných prípadoch krádeží strach. V strehu sú aj susedia, ktorí si už na viacerých miestach všimli podozrivé auto alebo podozrivých ľudí. "Vznika tu už taká opatrnosť, že keď sa niečo priebežne vyskytne, tak si navzájom telefonujeme," hovorí chovateľ koní Filip. 

Na vlastnej koži to zažíva aj Filip. Často si niečo podozrivé všimnú susedia. I keď mnohí si doteraz lámu hlavu nad tým, ako sa podarilo ukradnúť 10 koní naraz z ohrady v Červenici pri Sabinove. Vtedy si nikto nič podozrivé nevšimol. "Veľakrát dostávame hlásenia, že niekto sa tu bol pohybovať, že niekto si tu bol niečo obzerať," približuje chovateľ koní Filip. 

Majitelia a chovatelia koní žijú v strachu. Podobnú skúsenosť má aj pani Agáta. Kobylu Dianu chovajú v stajni pri dome. Len vďaka všímavosti suseda sa dozvedeli, že v jedno ráno mali na dvore nečakanú návštevu. Oni zatiaľ v dome pokojne spali. "Zobudilo to suseda a ten hovoril, že o štvrtej ráno boli až pri stajni a si pozerali koníka, že v akom je stave," vysvetľuje majiteľka kobyly Agáta.  

Organizovaná skupina zlodejov  

Indície hovoria o organizovanej skupine zlodejov, s najväčšou pravdepodobnosťou zo zahraničia. Polícia už prijala nejaké opatrenia, ale z taktických dôvodov o nich hovoriť nechce. Iniciatíva poľnohospodárov založila aj zbierku na pomoc okradnutým chovateľom. 

"Zbierku sme založili hlavne kvôli tomu, aby okradnutým farmárom sa pomohlo, aby sa im finančne pomohlo, aby si poprípade vedeli potom založiť aj nový chov," objasňuje Pavel Oršuľák z OZ Iniciatíva poľnohospodárov.

Jedného našli v Rumunsku

Trampoty ich však čakajú aj keď sa koňa podarí vypátrať. Zatiaľ jediného, ktorého sa podarilo nájsť, našli jeho majitelia na vlastnú päsť, keď ho ponúkali na predaj v Rumunsku. Kôň musel do karantény a i keď sa našiel, stále nie je doma.

A oni to všetko majú platiť. "Vzhľadom aj na to, že je karanténa drahá a trvá 90 dní," konštatuje Pavel Oršuľák. "Čakať po prvé tri mesiace na koňa a po druhé čakať na koncový účet za opateru a prepravu, to je nezvládnuteľné pre majiteľa," dodáva chovateľ Filip. 

Polícia prijala opatrenia na ochranu farmárov. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy