Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Majú v Trenčíne rytiera? Muž si z návštevy hradu odniesol repliku meča, pátra po ňom polícia
Zdielať na

Majú v Trenčíne rytiera? Muž si z návštevy hradu odniesol repliku meča, pátra po ňom polícia

TRENČÍN / Z trenčianskeho hradu zmizol meč. Nešlo o žiaden vzácny kúsok, ale o rekvizitu, ktorú používali sokoliari v dobovom tábore. Replika stredovekého meča s hmotnosťou viac ako dva kilogramy zmizla v nedeľu popoludní. Neznámy páchateľ spôsobil sokoliarom škodu 300 eur. Teraz vám ukážeme zábery muža, ktorý by mohol byť kľúčovou osobou v objasnení prípadu.

"Ešte nemáme takú skúsenosť, že by si návštevník chcel vziať rekvizitu, ktorá sa používa na pasovanie detí za rytierov," povedal riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko. Reč je o mužovi, ktorého nasnímali aj priemyselné kamery v momente ako odchádza z hradu s mečom v ruke. Nejde ale o žiadneho rytiera, ale o zlodeja. "Využil okamih nepozornosti a vyzeralo to, akoby si ho kúpil v suveníroch," dodal Martinisko. 

Meč bol zapichnutý v týchto miestach. Len čo sa sokoliari vzdialili, zmizol. "Počítal, že je to vzácny kus, ale je to len rekvizita," uviedol Jozef Tomík zo skupiny sokoliarov Aquila Bojnice. 

Podľa svedkov sa podozrivý muž potuloval v blízkosti sokoliarov dlhší čas. Čakal na vhodnú príležitosť. Celý areál je pritom monitorovaný kamerami. Tie muža nasnímali aj keď na hrad prichádzal. Vtedy meč v ruke nemal. Keď vychádzal, už ho mal pri sebe. Podľa svedkov muž nastúpil v meste do auta a odišiel. Pátra po ňom už aj polícia. Sokoliari podali trestné oznámenie.

Zlodeji sa, žiaľ, vedia zmocniť aj živých bytostí. Pozrite si archívnu reportáž o ukradnutých koňoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy