Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vodiči v Nových Zámkoch zažívajú peklo. V zápchach denne stoja aj hodinu
Zdielať na

Vodiči v Nových Zámkoch zažívajú peklo. V zápchach denne stoja aj hodinu

NOVÉ ZÁMKY / Pre rekonštrukciu mosta v Nových Zámkoch úplne uzavreli tranzitnú cestu. Premávku presmerovali cez centrum. Vodiči si tak do konca roka musia zachovať nielen pevné nervy, ale aj opäť naštudovať pravidlá cestnej premávky.

Nové Zámky sa zmenili na metropolu, ale len z hľadiska dopravy. Zápchy sú tu na dennom poriadku. Dôvodom je uzavretý most nad riekou Nitra, súčasť tranzitnej cesty vedúcej mimo centra Nových Zámkov. Slovenská správa ciest ho mala rekonštruovať už pred 7 rokmi, trikrát predĺžené stavebné povolenie sa začalo realizovať až teraz. "Mesto nie je v tomto konaní povoľovací orgán. Rekonštrukcia mosta, vyplynula z výsledkov diagnostiky s hodnotením zlý," uviedla hovorkyňa mesta Petronela Bernáth. 

Obchádzková trasa tak vedie cez centrum. Obyvatelia 38-tisícového mesta, ktorí sa bežne z jedného konca na druhý dostali autom v priebehu 10 minút, teraz stoja v kolónach aj hodinu. "My ako dopravný inšpektorát sme posilnili výkon služby, monitorujeme to, od rána do večera,"  povedal Marek Smolárik z Okresného dopravného inšpektorátu. 

Okrem zhustenia premávky na jednu cestu sa ale pod kolóny podpisujú aj nezodpovední vodiči. "Vôbec nedodržujú zákon, že vodič nesmie vojsť do križovatky, ak mu situácia za ňou nedovolí v jazde a je nútený zastaviť vozidlo, s týmto máme najväčší problém," vysvetlil Smolárik. Upchávajú aj úseky z vedľajších ulíc – problémy tak majú aj vodiči, ktorí chcú prejsť len naprieč hlavným ťahom. "Začali sme upozorňovať vodičov, napomínať ich, ale už sme minulý týždeň museli pristúpiť k tomu, že sme ich začali riešiť aj blokovo," pokračoval Smolárik.  

"Ja tu idem na most, pustím dve tri autá a zo zadu na mňa trúbia veľké autá, že som blázon, že púšťam autá. Plynulú jazdu musím dodržiavať, niektorí nevedia jazdiť, toto je to najhoršie," poznamenal Vojtech Pál, vodič taxislužby. Mnohí taxikári, ktorí sú v tomto meste hojne využívaní, už zvažujú zavesiť remeslo na klinec.

"Zmluvný termín na dokončenie prác je 7 mesiacov. Rekonštrukcia mosta prebehne za úplnej výluky dopravy na moste," povedala Lucia Karelová, hovorkyňa Slovenskej správy ciest. "Už teraz musíme rozmýšľať, čo bude v septembri, keď začne škola, ako posilníme hliadky, čo urobíme, kde dáme ľudí, lebo určite to bude ešte horšie," dodal Marek Smolárik. 

Pozrite si reportáž o kauze výstavby D4 R7. Polícia vo vyšetrovaní stále pokračuje:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy