Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vodiči, pozor. Vytrubovanie, vybrzďovanie či prostredník z okna vás môže vyjsť draho
Zdielať na

Vodiči, pozor. Vytrubovanie, vybrzďovanie či prostredník z okna vás môže vyjsť draho

BRATISLAVA / Vybrzďovanie na ceste, či odhodený ohorok z cigarety. Pre tieto, ale aj ďalšie priestupky môžu vodiči skončiť na polícii. Jedno, takéto priam až nebezpečné správanie, sa podarilo zachytiť aj diváčke TV JOJ.

Zbytočné vytrubovanie, nezmyselné vyhadzovanie odpadkov, či hanlivé gestá za volantom vás môžu vyjsť poriadne draho. Už tieto nezmysly môžu byť na ceste nebezpečné. Oveľa nebezpečnejšie je takzvané vyblokovanie, s ktorým sa stretla diváčka TV JOJ. "Jeden išiel veľmi pomaly, predbehol ho sprava a začal ho vybrzďovať. Tým pádom ohrozoval nielen ďalšie auto, ale aj nás a všetkých, ktorí išli za nami. Je to absolútne nevhodné. Ukazovali si vulgárne gestá. Za Sitinou sa to zase otočilo, druhý vyblokoval toho prvého a keďže to robili stále, tak som sa rozhodla ich natočiť, lebo si myslím, že tieto veci treba hlásiť na políciu, aj touto formou," uviedla spolujazdkyňa Klára.

 Aj takýmto spôsobom sa dá dopomôcť dolapiť vinníkov. Samozrejme ich nesmie nakrúcať vodič, ktorý práve šoféruje, ale spolujazdec. "Každý má právo oznámiť príslušnému orgánu podozrenie, že bolo spáchané protiprávne konanie, v tomto prípade priestupok. Pričom pri oznámení konanie môže doložiť videozáznam, alebo iné podklady, ktoré slúžia pri objasňovaní priestupku," informoval Tomáš Vrábel, vedúci Dopravnej polície PPZ.  

​Vodič nesmie znížiť náhle rýchlosť jazdy alebo náhle zastaviť, ak to nevyžaduje bezpečnosť cestnej premávky. A vodiči na videu riskovali životy druhých. Nielen pre takéto konanie môže vodič skončiť na policajnej stanici, ale aj pre ohorok od cigarety. Je to neekologické a v dnešnej dobe už inteligentný človek, nevyhadzuje na zem odpadky. A to nie je všetko. "Vodič nesmie používať hanlivé gestá voči ostatným účastníkom cestnej premávky, vyhadzovať z vozidla predmety aj odpadky a obťažovať ostatných účastníkov cestnej premávky," doplnil Tomáš Vrábel. 

Vodiči nesmú ani zbytočne vytrubovať. Klaksón môžu použiť len v prípade hroziaceho nebezpečenstva. "Vodič smie namiesto zvukového výstražného znamenia dávať svetelné výstražné znamenie prerušovaným zapínaním stretávacích svetlometov alebo diaľkových svetlometov, na upozornenie vodiča predchádzaného vozidla ho smie dávať aj v obci," doplnil vedúci Dopravnej polície PPZ.  

Za všetky uvedené konania v reportáži môžu dostať vodič pokutu od 50 do 100 eur.

Pokute pre chýbajúcu diaľničnú známku sa nevyhnete už ani v zahraničí. Právna úprava všetkých štátov EÚ sa má zjednotiť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy