Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prípad zneužívania detí kňazmi má prvých obvinených. Kňazov nahlásila diecéza
Zdielať na

Prípad zneužívania detí kňazmi má prvých obvinených. Kňazov nahlásila diecéza

VARŠAVA / Kauza s pedofilnými kňazmi má už prvých obvinených. Len za uplynulý týždeň sa objavili dva nové prípady. Nenahlásili ich obete, ale diecéza.

Kňaz mal pôsobiť dlhé roky na Slovensko-Poľskom pohraničí. Nakoniec ho policajti zadržali v domove pre kňazov v dôchodku. Zneužiť mal niekoľko chlapcov - miništrantov.  "Uvedené činy mal spáchať v rozmedzí rokov 2003 až 2013, kedy bol duchovným pastierom v novotarskom okrese," informoval hovorca poľskej polície Krzystof Nawrot. Kňaz však svoju vinu popiera a tvrdí, že ide o nedorozumenie. "Šesťdesiatšesťročný kňaz bol obvinený z 15 sexuálnych trestných činov, týkajúcich sa zneužívania maloletých," pokračoval hovorca polície. 

Prípad však nahlásili samotní nadriadení kňaza, na ktorých sa obrátili poškodené deti. Tarnowská Kúria tak nahlásila prípad na základe odvysielaného kontroverzného filmu o pedofílii v cirkvi, ktorý otriasol v posledných týždňoch poľskou verejnosťou.

"Niektoré osoby, ktoré sú zodpovedné za to, čo sa dialo v našej cirkvi, konečne začínajú byť trestne zodpovedné v súvislosti s ich sexuálnou činnosťou voči maloletým," vyjadril sa kňaz Jacek Prusak. 

Ďalší kňaz bol pritom zadržaný a obvinený v neďalekých Gliwiciach. Aj on bol už na dôchodku a činy mal spáchať pred niekoľkými rokmi. Zneužiť mal až 16 detí. 

"Duchovný nútil maloleté deti do iných činností spojených so sexom. Obvinili sme ho zo 16 trestných činov spáchaných na osobách mladších ako 15 rokov," uviedla Joanna Smorczewska, Prokuratúra Gliwice. "Opäť máme v tomto prípade dočinenia s duchovným, ktorý bol už na dôchodku. Vieme že tiež pochádzal z Tarnovskej diecézy a pôsobil hneď v niekoľkých farnostiach," dodal vyšetrovateľ prípadu Bartosz Izdebski. 

V oboch prípadoch nie sú sexuálne trestné činy spáchané na maloletých premlčané a kňazom na dôchodku tak hrozí aj 8-ročné väzenie. Vatikán ich už medzičasom zbavil aj kňazského stavu.

Viac o filme pre pedofiloch v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy