Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bývalého starostu Kysuckého Lieskovca odsúdili pre eurofondové podvody
Zdielať na

Bývalého starostu Kysuckého Lieskovca odsúdili pre eurofondové podvody

BANSKÁ BYSTRICA / Rekonštrukcia základnej školy v Kysuckom Lieskovci ich dostala na lavicu obžalovaných. Šiesti muži čelili obžalobe za eurofondové podvody. Rozhodoval o nich Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Medzi obžalovanými boli aj bývalý starosta Kysuckého Lieskovca a starosta obce Mútne.

Šesť mužov, ktorí mali byť podľa obžaloby zapletení do šafárenia s eurofondami sa posadilo na lavicu obžalovaných. V hre bola rekonštrukcia a zateplenie základnej školy v Kysuckom Lieskovci a práve ex starosta tejto obce patril medzi obžalovaných. Počas celého procesu vyhlasoval svoju nevinu a obžalobu považoval za výmysel. "Bola úplne vymyslená a konšpiratívna," povedal bývalý starosta Štefan Mrenka. 

​Prokurátor vinil mužov z toho, že pri opravách školy vyfakturovali stavebné práce, ktoré nikdy neprebehli ako aj stavebný materiál, ktorý nikdy použitý nebol. Podľa senátu je ale bývalý starosta Kysuckého Lieskovca ako aj muž, ktorý vykonával stavebný dozor, vinný. Obaja dostali peňažné tresty. "Senát Špecializovaného trestného súdu uznal za vinných dve osoby, ktoré sú obžalované z prečinu poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev a uložil obžalovanému Š.M. peňažný trest 1200 eur," informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. 

Naproti tomu bez trestu vyviazol starosta Mútneho Marián Murín, ktorého firma sa na rekonštrukcii školy podieľala. "Samozrejme som si vydýchol, nedalo mi spávať, ďakujem za rozhodnutie súdu a podporu všetkých," uviedol pre TV JOJ. 

"Súd ďalších štyroch oslobodil spod obžaloby, u dvoch nie je trestným činom a u ďalších dvoch sa nepodarilo preukázať, že trestný čin spáchali obžalovaní," potvrdila Kudjáková. 

Odvolali sa obaja muži, ktorým senát tresty vymeral. Dokazovať svoju nevinu, aj to, že všetky peniaze išli na reálnu rekonštrukciu, chcú na Najvyššom súde. "Myslíme si, že aj táto položka, za ktorú sme dostali peňažný trest, ja aj stavebný dozor, tak určite sa odvoláme a preukážeme, že dlažba bola zabudovaná," potvrdil Mrenka. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy