Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Polícia prijala opatrenia na ochranu farmárov. Niekto im kradne kone
Zdielať na

Polícia prijala opatrenia na ochranu farmárov. Niekto im kradne kone

SEVEROVÝCHOD SLOVENSKA / Zrejme organizovaná skupina, ktorá na severovýchode Slovenska kradne kone a dobytok, naháňa chovateľom strach. Nie je pre nich problémom naložiť aj desať koní naraz. Zúfalí farmári oslovili aj policajné prezídium. Po stretnutí s viceprezidentkou prijala polícia opatrenia.

Tarnov vlani v auguste. Za noc zmizli dva kone spoza elektrického ohradníka. Marec toho roku v Tročanoch pri Bardejove. Z tamojšej farmy zmizlo 5 koní. O pár mesiacov neskôr v Červenici pri Sabinove vyčíňali zlodeji opäť. Z ohrady zmizol aj parkourový šampión. A len nedávno začiatkom júla prišiel o dva kone farmár z dedinky neďaleko Stropkova. S koňmi ukradli aj dobytok a dokonca len dvojdňové teliatko.

​Z ohradníku sa zlodejom dokonca podarilo ukradnúť v jednu júnovú noc desať koní naraz. Napriek tomu, že je hneď pri hlavnej ceste, nikto si nič podozrivé nevšimol.

Stretnutie s políciou 

Od niektorých krádeží už ubehli mesiace. Polícia ale nemá žiadne nové informácie. Farmári sú zúfali. Do prípadov krádeží sa už obula aj Iniciatíva poľnohospodárov a spolu s okradnutými farmármi sa stretli na krajskom policajnom riaditeľstve v Prešove pod vedením policajnej viceprezidentky.

"Komunikácia viazla s tými vlastníkmi, navyše boli z troch až štyroch okresov," zhodnotil stretnutie Anton Vdovjak z Iniciatívy poľnohospodárov. "Zo strany polície boli prijaté opatrenia za účelom eliminácie páchanie tejto trestnej činnosti, ako aj opatrenia smerujúce k objasneniu týchto krádeží. Podrobnejšie informácie však z taktických dôvodov poskytovať nebudeme," uviedla policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Organizovaná skupina

Na východe takéto krádeže nie sú ničím novým. Už v roku 2016 na farme pri Podhoranoch ukradli zlodeji 10 teliatok a jednu 700 kilovú kravu. Aj miestny farmár si lámal hlavu nad tým, ako toľko kusov dobytka vo voľnej ohrade pochytali a ako ich vlastne odviezli.

"Vzhľadom na tie diskusie, ktoré sme s farmári pred stretnutím mali, sme sami zhodnotili, že je to pravdepodobne organizovaná zločinecká skupina," dodal Vdovjak. 

Len pár kilometrov od najväčšej krádeže chovajú aj kobylu Dianu. Ju si boli nadránom obzerať neznámi ľudia. "Zobudilo to suseda a ten povedal, že boli vlastne až pri stajni o 04:00 ráno a  si pozerali, v akom je stave," povedala majiteľka kobyly. 

Koňa vypátrali v Rumunsku 

Majiteľov jediného koňa, ktorého sa podarilo vypátrať na vlastnú päsť, zaviali prvé indície na trh s koňmi do Poľska. Po mesiacoch pátrania ho objavili ale Rumunsku. Kým sa ale kôň na Slovensko vráti, musel na 3 mesiace do karantény. A oni to všetko majú platiť. "Neviem si predstaviť, čo by sa stalo, keby som odmietla uhradiť tu karanténu. Čo ma budú trestne stíhať, alebo mi ho nevydajú, či ho vrátia tomu človeku?" hnevá sa okradnutá chovateľka. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy