Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Futbaloví chuligáni chcú ísť na slobodu skôr. Podľa advokáta sú tresty príliš tvrdé
Zdielať na

Futbaloví chuligáni chcú ísť na slobodu skôr. Podľa advokáta sú tresty príliš tvrdé

BRATISLAVA / Futbaloví chuligáni, ktorých cez víkend odsúdili na pol roka väzenia, sa zrejme dostanú z výkonu trestu o 2,5 mesiaca skôr. Troch bitkárov z Poľska a štyroch z Holandska sudca Okresného súdu v Bratislave odsúdil na 6 mesiacov nepodmienečne. Polícia nevylučuje, že v prípade môžu padnúť ďalšie obvinenia.

Futbaloví chuligáni by si trest mali odpykať v 1. nápravnovýchovnej skupine, pravdepodobne v Hrnčiarovciach nad Parnou, kde si mimochodom odpykáva trest aj Ladislav Bašternák. 

Obhajca odsúdených, Marcel Boris pre TV JOJ dopoludnia uviedol: "Zastupujem troch občanov Poľskej republiky a priamo počas súdneho pojednávania som prevzal právny zástup aj štyrom občanom Holandska. Moji klienti ma požiadali, aby som po splnení zákonných záležitostí požiadal o ich podmienečné prepustenie z výkonu trestu na slobodu, čo samozrejme urobím. Od klientov som dostal taktiež požiadavku, aby som začal konať pre umožnenie výkonu trestu v ich domovských krajinách. Predpokladám, že administratívne to bude časovo náročné a takéto rozhodnutie by mohlo prísť pred termínom, keď môžu byť pdmienečne prepustení na slobodu. Laicky povedané, nemusíme to stihnúť počas výkonu trestu."

Podľa poľského zástupcu, ktorý robí právny servis Poliakom odsúdeným pre výtržníctvo sú tresty príliš tvrdé. Advokát Pawel Sliz pre TV JOJ uviedol: "Podľa nášho názoru dostali naši klienti príliš tvrdý trest. To sú normálni ľudia, ktorí žijú v Krakove so svojimi rodinami a deťmi, preto sa budem snažiť dostať klientov do Poľska, aby vykonali výkon trestu v poľskom väzení. Nejde o nebezpečných zločincov, čo sa týka spôsobených škôd, my nevieme, kto konkrétne škody a aké spôsobil. Vynaložíme všetko úsilie, aby sme ich dostali do Poľska."

Právny zástupca odsúdených výtržníkov upozornil na to, že pre extradičné (vydávacie) konanie musia osloviť ministerstvo spravodlivosti, príslušné súdy a rozhodovanie má svoje lehoty a zaberie čas, ktorý oni budú tráviť vo výkone trestu na Slovensku. 

​Futbaloví chuligáni boli odsúdení pre prečin výtržníctva. Zo 6-mesačného trestu môžu byť prepustení už po odpykaní polovice. Advokáti podávajú návrhy na podmienečné prepustenie vždy v časovom predstihu. Preto ho aj obhajca obvinených podá po 2,5 mesiacoch. 

Ako uviedol advokát Marcel Boris o futbalových fanúšikov z radov Cracovie Krakow sa zaujíma aj ich poľský advokát, s ktorým komunikuje. O holandských chuligánov sa zatiaľ nezaujímajú ani konzulárne zastupiteľské úrady. Chcú ale kontaktovať svojich príbuzných. Podľa zistení TV JOJ je medzi odsúdenými vyštudovaný učiteľ. Jeden z najvýraznejších útočníkov musel po bitke absolvovať špeciálne lekárske vyšetrenie. 

Ako prebehne vyhostenie?

Podľa odborníčky na trestné právo si najskôr Poliaci a Holanďania odsedia u nás trest v príslušnom väzení. Päť dní pred jeho ukončením je potrebné oznámiť, že odsúdení majú byť z našej krajiny aj vyhostení. Vyhostenie uskutočňuje útvar policajného zboru. "Policajti hneď ako je prepustený z výkonu trestu ho čakajú pred ústavom, prevezmú si ho a uskutočnia vyhostenie tak, že s ním idú na príslušnú hranicu a tam ho odovzdajú príslušným orgánom," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Vyhosteného odovzdajú naši policajti zahraničným na mieste, na ktorom sa vzájomne dohodnú. Môže to byť ako na hranici krajín, tak aj napríklad na medzinárodnom letisku. Či sa počas zákazu vstupu na Slovensko opäť nevrátia sa dá podľa odborníčky len veľmi ťažko skontrolovať. Keďže sa nachádzame v schengenskom priestore, polícia môže prísť na to, že u nás nemá daný človek čo robiť, napríklad len pri náhodnej kontrole.

Futbaloví chuligáni klubov Crovia Krakow a Ajaxu Amsterdam sa pobili s priaznivcami bulharského Levski Sofia. Ventúrskou ulicou v stredu večer lietali päste, ale aj stoličky. Pozrite si reportáž:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy