Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Polícia vo veľkom bojuje proti drogám. Z bratislavských ulíc ale stále nemiznú
Zdielať na

Polícia vo veľkom bojuje proti drogám. Z bratislavských ulíc ale stále nemiznú

BRATISLAVA / Slovenská polícia vo veľkom bojuje proti drogám. Svedčia o tom akcie zamerané na chytanie dílerov či samotných producentov drog. Napriek tomu tvrdé drogy z bratislavských ulíc nemiznú.

Veľká protidrogová akcia niesla názov ROKOK a prebehla koncom júna v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice. Protidrogová jednotka národnej kriminálnej agentúry urobila počas akcie päť domových prehliadok a zadržala desať ľudí. Podľa informácii televízie JOJ mal prebiehať v jednom z rodinných domov drogový biznis dokonca viac ako dvadsať rokov. Aj napriek častým protidrogovým akciám si podľa odborníčky na závislosti každý kto chce, svoju drogu na trhu nájde. "Na Slovensku aj celosvetovo má prím marihuana a potom sú tu lokálne rozdiely, u nás už 20 rokov je to pervitín a pre bohatších, ktorí chcú podať akýsi lepší výkon je to zasa kokaín," uviedla psychoterapeutka Jana Žemličková. 

Závislosť od drog je ale podľa psychoterapeutky choroba ako každá iná. "Kto je závislý, nemá dôvod sa liečiť – má absolútnu preferenciu látky, ktorá ho robí vnútorne spokojným, problém má len okolie s takýmto človekom," vysvetlila Jana Žemličková. Okrem zdravotných problémov spojených s dlhodobým užívaním tvrdých drog, či zničených medziľudských vzťahov, sú u nás tresty za drogy nekompromisné. Výnimkou nie sú ani tínedžeri. Na Slovensku iba v minulom roku skončilo spolu 35 mladistvých za mrežami, a to za nedovolenú výrobu omamných a psychotropných látok, ich držanie a obchodovanie s nimi. "Najnižšia trestná sadzba – do troch rokov, v zásade v akom rozsahu prechováva pre vlastnú potrebu – tam môže byť uložený trest odňatia slobody do piatich rokov. Najvyššia trestná sadzba je až doživotie – výnimočné tresty 20 až 25 rokov," dodala Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo PFUK a PZ. 

Desaťkrát trestaný muž si na súde vypočul verdikt. Jeho agresivitu mali spúšťať drogy a alkohol:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy