Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Praktiky prevádzačov cez Slovensko-ukrajinskú hranicu sú kruté. Policajti nachádzajú ľudské pozostatky
Zdielať na

Praktiky prevádzačov cez Slovensko-ukrajinskú hranicu sú kruté. Policajti nachádzajú ľudské pozostatky

UBĽA / Praktiky niektorých prevádzačov sú kruté. Ak niekto nevládze kráčať, nechajú ho v lese. Hraniční policajti na východe často nachádzajú v lesoch na takzvanej zelenej čiare kostry. Nik nevie, koľko ľudských pozostatkov tam je. Situácia sa ale za posledné dva roky výrazne zlepšila.

Slovensko má hranicu s Ukrajinou v dĺžke takmer 98 kilometrov. Ide prevažne o horský terén, kde v zime zvykne napadnúť vyše dva metre snehu. "Tak sa nám stávalo v minulosti, že sme bohužiaľ v jarných mesiacoch, keď sneh zišiel našli aj pozostatky ľudských tiel," uviedol Róbert Gucký, prvý zástupca riaditeľa ÚHCP PPZ SR. V niektorých prípadoch sa potvrdilo, že išlo o migrantov. Objavili sa však aj staršie nálezy, kde nebolo jasné, či ide o utečenca alebo prevádzača.

​Nájdené kostrové pozostatky sú vždy podrobené expertíznemu skúmaniu a polícia v týchto prípadoch začína tretsné stíhanie pre prečin usmrtenia. "Takže aj takéto nepríjemné veci sme museli riešiť, potom v spolupráci s obcami sme museli tieto osoby pochovať na cintorínoch na náklady obce," povedal Róbert Gucký. Jeden takýto cintorín, kde sú nelegálni migranti pochovaní je v obci Stakčín. Na hroboch nie sú kríže, keďže nebohí aj pozostalí sú iného vierovyznania a osadenie kríža na hrob zakázali. "Za posledné dva roky sme chválabohu nenašli kostrové pozostatky ľudských tiel, ktoré v minulosti boli relatívne časté," dodal prvý zástupca riaditeľa ÚHCP PPZ SR.

Okrem nelegálnych migrantov výrazne stúpol aj počet cestujúcich na hraničných priechodoch. Zatiaľ, čo prechod v Vyšnom Nemeckom budú čoskoro rozširovať, v Ubli to zatiaľ možné nie je. "Veľakrát sme ho navštívil s odborníkmi, aj s ochranármi a je tam v blízkosti chránená krajinná oblasť," objasnil Róbert Gucký. Taký zásah by znamenal ohrozenie životného prostredia. Hraničnú vyťaženosť v Ubli však stále sledujú a ak by sa počet cestujúcich naďalej neúmerne zvyšoval, opatrenia napokon budú musieť prijať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy