Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Do lekárne v Snine niekto chodil roky po lieky, no neplatil za ne. Škoda je takmer 75-tisíc eur
Zdielať na

Do lekárne v Snine niekto chodil roky po lieky, no neplatil za ne. Škoda je takmer 75-tisíc eur

SNINA / Zamotaný prípad sninskej lekárne už nerieši iba polícia, ale aj zdravotné poisťovne. Z vyšetrovania vyplýva, že od lekárnika mal niekto postupne vylákať rôzne lieky, no platby a doplatky za ne neuhradil. Lekárni vznikla škoda za takmer 75-tisíc eur.

Vyšetrovanie je pomerne rozsiahle. Okrem polície začali dotknutú lekáreň preverovať aj ďalšie subjekty. Podľa polície páchateľ klamal magistra a pod rôznymi zámienkami od neho postupne vylákal rôzne druhy liekov na recepty, za ktoré ale neuhradil platby a doplatky. Políciu zaujíma obdobie od októbra 2017 až do konca roka 2018. "V prípade vyšetrovateľ vykonáva úkony trestného konania za účelom náležitého objasnenia skutku," vyjadrila sa policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Prezident lekárnikov vysvetľuje, že pri predložení lekárskeho predpisu je takmer hneď možné zistiť, či je reálny alebo falošný. "Lekárne dnes online zadávajú lekárske predpisy do systému elektronického zdravotníctva, tam okamžite príde odpoveď, napríklad či lekár existuje, či pacient existuje, či ten recept je alebo nie je reálny," povedal Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. 

Situáciu riešia aj poisťovne 

Kto bol osobou, ktorá lekárnika uvádzala do omylu, jasné nie je. Škoda je pritom podľa polície bezmála 75-tisícová. O lekáreň sa zaujímajú aj kontrolóri Všeobecnej zdravotnej poisťovne. "Vzhľadom na to, že kontrola v dotknutej lekárni stále pokračuje VŠZP sa k výsledkom vyjadrí až po jej skončení," uviedla  Slávka Gáborová, hovorkyňa VšZP. 

Poisťovňa Dôvera v lekárni kontrolovala obdobie od septembra 2017 do júla 2018. Závažné porušenia zmluvných podmienok nezistili. Nebolo to však úplne bezproblémové. "Lekáreň však nevedela poskytnú doklady na kontrolu prechádzajúceho obdobia. Polícia nás požiadala o súčinnosť a tú sme samozrejme poskytli,"  informoval Matej Štepianský, hovorca poisťovne. Situáciu v dotknutej lekárni preveruje aj poisťovňa Union. Policajti v prípade vedú trestné stíhanie vo veci zločinu podvodu.

Obvinenie konkrétnej osobe doposiaľ vznesené nebolo. Za skutok podľa zákona hrozí väzenie až na 12 rokov. Za lekáreň podľa obchodného registra môžu konať dve osoby. Prvá nám v telefonickom rozhovore povedala, aby sme zavolali neskôr, no potom už mobil nedvíhala. Toto je reakcia druhého konateľa. "Nemôžem sa k tomu nič vyjadriť, lebo všetko prebieha." 

V lekárňach chýbajú očné lieky. Ako sa situácia vyvíja?:



 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy