Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Exprimátor Tisovca sa priznal k uplácaniu rozhodcu na futbale. Súd rozhodol o jeho treste
Zdielať na

Exprimátor Tisovca sa priznal k uplácaniu rozhodcu na futbale. Súd rozhodol o jeho treste

BANSKÁ BYSTRICA / Trojročný podmienečný trest pre bývalého primátora Tisovca. Peter Mináč, ktorý sedel na primátorskej stoličke 28 rokov, sa priznal k športovej korupcii. Špecializovaný trestný súd dnes schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel prokurátor s exprimátorom.

Exprimátor Tisovca priznal, že podplácal. Ako prezident futbalového klubu v Tisovci sľúbil hlavnému rozhodcovi 150 eur. Išlo o ovplyvnenie zápasu medzi Tisovcom a Čiernym Balogom, ktorý skončil výsledkom 3:1. Prokurátor uzavrel dohodu o vine a treste a senát Špecializovaného trestného súdu ju schválil. "Klient prijal podmienky konania, náležitosti boli splnené, týmto považujeme vec za uzavretú," uviedol obhajca Miroslav Ivanovič.  

​Spolu s Petrom Mináčom v piatok sedel na lavici obžalovaných aj ďalší futbalový funkcionár z Tisovca, Štefan Bálint, ten sa priznal, že osobne odovzdal sľúbený úplatok v kabíne rozhodcov po skončení zápasu. Za športovú korupciu tak obom mužom senát súdu vymeral podmienečné tresty. "Súd uznal obvinených za vinných a uložil podmienečný trest na tri roky," informovala Katarína Kudjáková, hovorkyňa ŠTS Pezinok. Okrem toho dostali obaja bývalí futbaloví funkcionári aj stopku na futbalových zápasoch. "Súd obvineným uložil trest zákazu účasti na športových verejných futbalových podujatiach na jeden rok," dodala Katarína Kudjáková.

Peter Mináč sedel v primátorskom kresle v Tisovci 28 rokov. Patrí tak medzi jedného z najdlhšie pôsobiacich primátorov na Slovensku, na jeseň 2018 už ale znova nekandidoval. V piatok sa na kameru k rozsudku za športovú korupciu vyjadrovať nechcel.

Razia na futbalových funkcionárov a rozhodcov prebehla minulý rok v Banskej Bystrici. Zadržaných z futbalového seminára odviezli policajti na výsluchy policajným autobusom. Za kšeftovanie so zápasmi v stredoslovenskom futbalovom zväze obvinili dvadsiatku mužov. Okrem odsúdených funkcionárov z Tisovca už v apríli odsúdil súd aj bývalého kandidáta na primátora Poltára Radovana Baníka a to na 600-eurový peňažný trest. Procesom sa nevyhnú ani ďalší zo skupiny dvadsiatky obvinených. "Ostáva len dúfať, že šport zostane športom a nebude rušený takýmito nekalými praktikami," podotkol prokurátor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy