Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ako keby sa im vo vode darilo, Slováci nachádzajú vojenskú muníciu v rieke aj v studni
Zdielať na

Ako keby sa im vo vode darilo, Slováci nachádzajú vojenskú muníciu v rieke aj v studni

SVIDNÍK, MEDZILABORCE / Predstavte si, že čistíte studničku za domom a narazíte na granát. Presne to sa stalo mužovi zo Svidníka. Zaujímavý pohľad sa naskytol aj mužovi z Medzilaboriec. Na prechádzke zbadal, že v rieke Laborec leží delostrelecká mína. Prešovskí pyrotechnici museli granát odpáliť priamo na mieste.

Pán František našiel muníciu v potoku za železničnou traťou neďaleko rodinných domov v Medzilaborciach. "Išiel som na prechádzku k vode a som to uvidel, ako to trčí. Hneď som volal 158, políciu," hovorí pán František.

Ležala pod brehom na dne rieky Laborec. Muníciu zabezpečili krajskí pyrotechnici. 

"V Laborci sa nachádzala 82mm delostrelecká mína z obdobia 2. svetovej vojny sovietskej výroby," hovorí pyrotechnik KR PZ Prešov.

"Polícia upozorňuje občanov, aby v prípade nálezu s ním nemanipulovali. Aj keď je munícia stará, môže byť funkčná a môže vybuchnúť," varuje Jana Ligdayová, hovorkyňa KR PZ Prešov.

Pán František vraví, že ani na chvíľu nezaváhal. ​

"Určite dobre urobil, že zavolal políciu, pretože bola v takom stave, pri neodbornej manipulácii by mohlo dôjsť k výbuchu. Je síce bez zapaľovača, ale je tam trhavina," hovorí pyrotechnik.

Medzilaborčan pamätá na prípad, keď nálezcovia nájdenú muníciu odniesli do zberných surovín. Vraví, že v lesoch na krajnom východe je takýchto nálezov mnoho. Zriedka sa však munícia ukrýva v rieke. 

"Tu po tých lesoch kadiaľ išla fronta, dosť je tu toho ešte," hovorí pán František.

Pyrotechnici zasahovali aj vo Svidníku. Na muníciu tam natrafil muž pri čistení studničky za domom: "Vo Svidníku bol ručný obranný granát F1 sovietskej výroby z obdobia 2. svetovej vojny. V granáte sa nachádza zapaľovač, ktorý bol bez poistiek," upresňuje policajný pyrotechnik.

Granát ale nebol schopný prevozu. Pyrotechnici ho preto museli zlikvidovať na mieste. Munícia schopná prevozu konči v sklade. Približne raz za mesiac ju potom pyrotechnici likvidujú vo VVP Valaškovce.

Takmer 80. rokov od konca druhej svetovej vojny sa ešte stále aj na Slovensku objavuje nevybuchnutá a tým pádom stále nebezpečná munícia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy