Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mladú matku zbili na smrť jej príbuzné. Súd ich v prípade tragického úmrtia uznal vinnými
Zdielať na

Mladú matku zbili na smrť jej príbuzné. Súd ich v prípade tragického úmrtia uznal vinnými

RIMAVSKÁ SOBOTA / V Rimavskej Sobote sa začalo hlavné pojednávanie v prípade tragického úmrtia mladej matky. Máriu ešte na Silvestra zbili dve jej príbuzné. Pomoc však zavolali až po niekoľkých dňoch, keď už bolo neskoro. Dobitá žena v nemocnici zomrela. Smutná udalosť sa stala v chatrči v Rimavskej Sobote, kde ženy spolu žili ako bezdomovkyne.

35-ročná Oľga a 25-ročná Sinda. Tieto dve ženy vyšetrovateľ krátko po skutku obvinil zo zločinu zabitia a obmedzovania osobnej slobody. Na súd ich priviezli z ústavu pre výkon väzby, kde sú od začiatku tohto roka. To, čo sa udialo v chatrči, čítal sudca iba z ich výpovedí na polícii. Na pojednávaní totiž obidve ženy využili právo nevypovedať. Nebohá Mária v ten deň odišla na drevo a vrátila sa neskoro.

Avšak, s prázdnym vozíkom. To malo jej sestru Sindu rozčúliť a začala ju fackať, udierať päsťami a kopať. Potom sa pridala aj Oľga. "Preto sme sa dohodli s Oľgou, aby mala ponaučenie, že ju vyviažeme ku stĺpu. Oľga chytila Márii ruku, vytiahla ju von z búdy a ja som vytiahla šnúrky z topánok," číta sudca z výpovede. 

Priviazaná k stĺpu stála Mária v mínusových teplotách približne hodinu a pol až dve. Aj napriek tomu, že plakala a prosila o pomoc, dve ženy jej nepomohli. "My sme sa na ňu s Oľgou dívali a nepomohli sme jej. Ja aj Oľga sme priviazanú sestru viackrát kopali do celého tela, do rozkroku, do brucha, do nôh, do rúk," dopĺňa sudca výpoveď. 

Potom ju uložili do chatrče, kde ležala nasledujúce tri dni. Na štvrtý deň jej privolali záchranku a to len na naliehanie príbuzných, ktorí prišli na návštevu. "Tá tvár bola dosť znetvorená, dobitá. To sa nedalo úplne na prvý pohľad ani zistiť," skonštatoval zasahujúci lekár. 

Po prevoze do nemocnice zomrela

Podchladenú ju previezli do nemocnice, kde Mária o dva dni neskôr zomrela. Zo znaleckých posudkov, ktoré sa čítali na pojednávaní, ale vyplynulo, že žena by sa zo zranení po bitke s najväčšou pravdepodobnosťou vyliečila, keby sa do nemocnice dostala skôr. Obžalované sa bránili tým, že Mária sa dlhodobo nestarala o svoje dve malé deti a často odchádzala preč, čo ich hnevalo.

"To by sa nestalo, to všetko iba kvôli deťom. Lebo sa o nich nechcela starať, lebo ona ich ako týrala, keď bola doma," tvrdí obžalovaná Sinda. "Keby sa starala o deti a keby bola s deťmi, tak toto by sa jej nestalo," hovorí obžalovaná Oľga. Súd obidve uznal vinnými zo zločinov zabitia a obmedzovania osobnej slobody. "Za to sa odsudzujú na úhrnný trest odňatia slobody každá v trvaní 9 rokov," uviedol sudca. Prokurátor s rozhodnutím súdu súhlasil, ženy ale spokojné neboli a priamo na pojednávaní ohlásili odvolanie. Rozsudok teda nie je právoplatný.

Muž sa sekerou zahnal na druha svojej mamy. Súd rozhodol o jeho treste. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy