Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Kočnera sa to valí z každej strany. Podnikatelia tvrdia, že stojí za mafiánskou popravou Takáča
Zdielať na

Na Kočnera sa to valí z každej strany. Podnikatelia tvrdia, že stojí za mafiánskou popravou Takáča

Nakrútili sme rozhovory s dvoma podnikateľmi, ktorí tvrdia, že si mafiánsku popravu Jána Takáča v roku 2003 mohol objednať Marián Kočner.

BRATISLAVA / Na Mariana Kočnera, obvineného z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa to v týchto dňoch valí z každej strany. Najnovšie tvrdenia mu môžu priťažiť v prípade spred takmer 20-tich rokov. Nakrútili sme rozhovory s dvoma podnikateľmi, ktorí tvrdia, že si mafiánsku popravu Jána Takáča v roku 2003 mohol objednať Marian Kočner.

Stalo sa to v júli 2003. Pri vystupovaní z auta na tomto mieste za bieleho dňa na bratislavských Kramároch rozstrieľali mafiánskeho bosa Jána Takáča. Dlhé roky bol prípad na mŕtvom bode. Až v marci 2017 obvinili konkurenčných Piťovcov. „J. O., M. Š., M. O. a L. Z. Vyšetrovanie naďalej prebieha, preverujeme všetky nám dostupné informácie,“ informuje hovorca Prezídia PZ SR  Michal SlivkaPracuje sa s verziou, že si vraždu Takáča objednal Juraj Ondrejčák, ktorý skupinu Piťovcov viedol. Je tu však jedno ale. 

Motív vraždy 

„Som presvedčený, že Jána Takáča mohol dať zavraždiť Marian Kočner. Mal motív,“ takto si spomína na udalosti z roku 2003 podnikateľ Adi Gyurík z Bratislavy, ktorý sa v tom čase dostal do sporu s Mariánom Kočnerom. Ten jemu aj jeho spoločníkovi údajne pomohol vyhrať spor so štátnou poisťovňou, pričom mimosúdnou dohodou získali desiatky miliónov korún.

"Marián Kočner si neoprávnene nárokoval na časť z vysúdených peňazí. Vyhrážal sa nám a vydieral nás, tak sme mu ich dali. Ján Takáč, s ktorým som sa poznal, sa o tom dozvedel a chcel vedieť okolnosti,“ hovorí podnikateľ Adi Gyurík. Slová Adiho Gyuríka nám na kameru potvrdil aj jeho vtedajší spoločník Pavol Jánošík. To je muž, ktorému sa Marian Kočner vyhrážal, že zariadi, aby ho z domu vytiahli kukláči.

Nahrávku už v roku 2013 zverejnila TV JOJ. "Nech sa páči... a pôjdeš! Už si raz išiel v želiezkach z domu, pamätáš si to? Chceš ísť znovu? Palo! Žiadny problém, žiadny. Ver tomu," vyhrážal sa na nahrávke Kočner. "Tieto peniaze Marián Kočner aj dostal. V kuloároch sa hovorilo, viackrát som počul, že Ján Takáč si robil nároky na časť alebo celú túto odmenu od Mariana Kočnera,“ tvrdí podnikateľ Pavol Jánošík. 

Marian Kočner svoju lásku k peniazom nikdy neskrýval. Títo podnikatelia sú preto presvedčení, že ak si Ján Takáč pýtal od Kočnera podiel, vznikol spor. 90-te roky ešte celkom nepominuli, a tak to mohlo zájsť až do krajností. "Časová os z roku 2003 by tomu nasvedčovala. Niekoľko mesiacov na to, ako sa to Ján Takáč dozvedel, bol zavraždený,“ dodáva Gyurík.

Motív pre vraždu Takáča potvrdil aj Tóth

Pripomeňme, že o možnom Kočnerovom motíve zavraždiť Jána Takáča len nedávno vypovedal aj bývalý novinár a SIS-kár Peter Tóth. Vyšetrovateľom Kuciakovej vraždy povedal, že Kočner mal motív zavraždiť Takáča za to, že si od Kočnera pýtal podiely z kauzy Technopol. "Technopol to nemohol byť. To už bola dávno zabudnutá kauza, veľký odstup času. Skôr sa oveľa pravdepodobnejšia javí verzia s vysúdenými peniazmi z toho nášho sporu. Takáč o tých miliónoch vedel,“ upozorňuje Gyurík. 

Celé roky si túto verziu o možnom motíve Mariana Kočnera zlikvidovať bosa Takáčovcov títo podnikatelia nechávali pre seba. Pre našu televíziu prehovorili až po 17-tich rokoch. "V štáte, v ktorom Marian Kočner ovládal generálnu prokuratúru a mnohé zložky polície rozprávať túto vec inštitúciám bolo zbytočné,“ verí Jánošík.

Objasniť prípad by mohol Piťo

Viac svetla do prípadu by mohol vniesť práve obvinený Ondrejčák alias Piťo. Toho sme pred troma mesiacmi nakrútili na policajnom prezídiu, kde niekoľko hodín vypovedal. "Išlo o dlhodobo plánované úkony NAKA, ktoré súvisia so staršími prípadmi násilnej trestnej činnosti,“ približuje hovorca Prezídia PZ SR  Michal Slivka.

Policajti zatiaľ nepotvrdili, či vypovedal práve k vražde Jána Takáča. No je vysoko pravdepodobné, že na to, kto si vraždu objednal, sa ho ešte budú pýtať. „Všetky tieto informácie, týkajúce sa možnej vraždy Jána Takáča Marianom Kočnerom, už som posunul polícii a NAKA,“ uzavrel Gyurík. 

Marian Kočner vypovedal na prezídiu. Podľa zistení TV JOJ ide o vraždy v Bratislavskom kraji. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy