Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Hasiči varujú: S letom prichádzajú okrem dovoleniek aj riziká požiarov
Zdielať na

Hasiči varujú: S letom prichádzajú okrem dovoleniek aj riziká požiarov

BRATISLAVA / S letom okrem dovolenkovej sezóny prichádza najmä zvýšené riziko nebezpečenstva požiarov. Hasiči preto vyzývajú na dodržiavanie povinností a zákazov, ktoré vyplývajú zo zákona. Okrem ničenia životného prostredia pri ich porušení hrozí i mastná pokuta.

Júl a august sú horúce a suché mesiace, a preto sú aj charakteristické zvýšeným rizikom vzniku požiarov. "Hasiči evidujú zvýšený výskyt požiarov najmä v letnom období, najčastejšou príčinou vzniku požiarov býva neopatrnosť a nedbalosť dospelých osôb," uviedla Zuzana Farkašová, hovorkyňa prezídia HaZZ. V júli a auguste roku 2018 zasahovali hasiči pri viac ako 1 600 požiaroch, čo je o 100 požiarov viac ako tomu bolo v roku predtým. "Počas minuloročných letných prázdnin zapríčinili požiare smrť 3 osôb, zranených bolo celkom 26 ľudí," povedala Zuzana Farkašová.

​Zo štatistík tiež vyplýva, že pre mesiac júl je charakteristické zvýšené množstvo požiarov poľnohospodárskych strojov. "V júli 2018 sa vyskytlo 18 takýchto prípadov," informovala hovorkyňa prezídia HaZZ.

​Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme napríklad na území trnavského okresu trvá od 2. júla až do odvolania. Hasičí preto odporúčajú vyvarovať sa nasledovnému: "Odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety alebo používať otvorený plameň na miestach, kde by mohlo prísť k nebezpečenstvu vzniku požiaru, t.j. suchý porast, ihličie, lístie. Oheň zakladať len na miestach na to určených," informoval Zoltán Takács, Okresné riaditeľstvo Trnava. 

Hasiči tiež varujú, že za porušenie zákona o ochrane pred požiarmi hrozia pokuty. V prípade porušenia tohto zákona môže byť udelená pokuta do výšky 331 €. "A pre fyzickú osobu - podnikateľa až do výšky 16 596 €," dodala Zuzana Farkašová.

Hasičov privolali v utorok k požiaru vodnej elektrárne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy