Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bývalý šéf mafie Borža je presvedčený, že svoj dlh spoločnosti splatil. Chce ísť na slobodu
Zdielať na

Bývalý šéf mafie Borža je presvedčený, že svoj dlh spoločnosti splatil. Chce ísť na slobodu

KOŠICE / Bývalý boss košického podsvetia Dušan Borženský alias Borža aj naďalej bojuje za prepustenie na slobodu. Zatiaľ ale ostáva vo väzení v Šaci, kde si odpykáva 23-ročný trest za účasť na troch mafiánskych vraždách. Hoci mu prvostupňový súd šancu na riadny život dal, po odvolaní prokurátora sa žiadosťou zaoberal druhostupňový súd.

Krajský súd žiadosť o prepustenie na slobodu zamietol už pred niekoľkými mesiacmi, Borža sa ale nevzdáva. "Pretože boli splnené len formálne a nie materiálne podmienky podmienečného prepustenia," vyjadril sa hovorkyňa súdov v Košiciach Anna Pančurová. "My sme sa s klientom dohodli, že využijeme podať inštitút dovolania , ako aj ústavnej sťažnosti," povedal obhajca Tibor Bacsó. 

Borženský si odsedel už dve tretiny trestu. Bývalý mafiánsky boss je presvedčený o tom, že svoj dlh spoločnosti už splatil. "Rozhodne plánujem žiť plnohodnotne a čestne, už viac sa nechcem zaoberať žiadnou kriminálnou činnosťou, alebo aby som padol do nejakých komunít ľudí, ktorí sa zaoberajú takýmito vecami. Celá moja minulosť bola vlastne mnou samým odsúdená," vyhlásil odsúdený Dušan Borženský. 

"Môj klient viac ako 20 rokov bez akýchkoľvek problémov vykonával trest odňatia slobody, všetky znalecké posudky, ktoré boli v tejto veci vypracované boli v jeho prospech," povedal ďalej Bacsó.

Súd rozhodol inak aj napriek odporučeniu

Podmienečné prepustenie navyše odporučil samotný ústav na výkon trestu. Napriek tomu, súd rozhodol inak. "Toto rozhodnutie určite nepridalo na jeho , poviem to, sebavedomí alebo na jeho názore, na jeho vnímaní ďalšieho pokroku v jeho živote," dodal Bacsó. Ak s dovolaním a sťažnosťou neuspeje, ďalšiu žiadosť o prepustenie si môže podať až v apríli 2020. "V danom prípade skôr zvíťazila musím povedať spoločenská objednávka, nad nejakým právom," uzavrel vec obhajca Tibor Bacsó. 

Borža vo väzení napísal aj knihu pre deti. Viac vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy