Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Motocyklista prežil zrážku s kamiónom. Záchranári ostali zhrození, na nohách mal gumené šľapky
Zdielať na

Motocyklista prežil zrážku s kamiónom. Záchranári ostali zhrození, na nohách mal gumené šľapky

BAKTA / Motocyklista sa vo štvrtok zrazil s oproti idúcim kamiónom. Zrážku v okrese Rimavská Sobota 50-ročný muž prežil, ale mal otvorenú ranu na hlave. Tú si chránil iba polovičnou prilbou. Neuveríte, čo mal na nohách.

Muž mal veľké šťastie. Pred obcou Bakta chcel predbiehať, no oproti práve prichádzal kamión. "Zo zavinenia dopravnej nehody je podozrivý vodič motocykla. V tiahlej zákrute predchádzal pred ním idúce auto, pričom sa v protismere zrazil s kamiónom," uviedla policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Mária Faltániová. 

Motocyklista ešte potom narazil aj do zvodidiel a zostal ležať na zemi. Pomáhali mu záchranári aj hasiči. "Muž pri nehode utrpel stredne ťažké poranenie. Bol pri vedomí a komunikoval," povedala hovorkyňa záchrannej skupiny Falck Katarína Načiniaková. 

Motorkár síce jazdil na veľkej a profesionálnej motorke, no na oblečení si veľmi záležať nedal. Na nohách mal dokonca obuté gumené šľapky. "Šľapky, kroksy a také podobné nie. Určite nejakú pevnú obuv. Jedna lepšie sa v tom jazdí, radí a aby tam nejaký hmyz nevošiel," uviedol motorkár Peter Václavík. Dlhoročný motocyklista však zdôraznil, že nielen dobrá obuv, ale aj kvalitné oblečenie by mali byť pre motocyklistov nevyhnutnosť, a to aj vtedy, ak nejdú na dlhú trasu. Zranený motocyklista mal iba profesionálnu vestu. "Je to jedno aký má štýl motorky, či má harleyku, či športovú, alebo aj dokonca skúter. Je to jediná ochrana a určite by som to nikdy neriskoval," dodal Václavík. 

Kvalitná výbava dokáže pri páde nielen ochrániť kožu, ale zmierni aj následky. "Na lakti, na ramenách, samozrejme na nohách – mám aj dvoje protektory. Tak isto aj taký hrb ten slúži k tomu, aby si nedolámal chrbticu," povedal Václavík. 

Päťdesiatročný motocyklista dokonca nemal na hlave ani klasickú prilbu. Tú mal odloženú vzadu, hlavu si chránil iba polovičnou, zrejme kvôli vysokým teplotám. "Predsa tá prilba celá chráni tú hlavu a hlava je najdôležitejšia, netreba to podceňovať. Určite by som si nedal len tú polovičnú," uviedol Václavík. 

Pozrite si archívnu reportáž. Po tom ako začalo leto, na cestách je viac motocyklistov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy