Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nová väznica bude v roku 2022. Ministerstvo si chce dať záležať na výbere spoľahlivého partnera
Zdielať na

Nová väznica bude v roku 2022. Ministerstvo si chce dať záležať na výbere spoľahlivého partnera

RIMAVSKÁ SOBOTA / Už len do konca júna sa môžu prihlásiť záujemcovia o postavenie novej väznice v Rimavskej Sobote. Stavať sa bude formou PPP projektu. Miesto v nej bude pre viac ako 800 väzňov od minimálneho stupňa stráženia až po doživotne odsúdených.

Nová väznica by mohla byť hotová koncom roka 2022. Postaviť ju majú v Rimavskej Sobote v časti Sabová. "Sme trošku v omeškaní ako, bohužiaľ, všetko na Slovensku, tie verejné obstarávania," uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál. 

Novú väznicu plánuje rezort spravodlivosti postaviť pomocou spolupráce súkromného a verejného sektora cez PPP projekt. Posunutie termínu verejného obstarávania minister odôvodňuje žiadosťami nových uchádzačov a tých chce mať čo najviac, aby mohli vybrať spoľahlivého partnera. "Prihlásili sa zahraničné subjekty, ktoré požiadali o to, aby mohli mať trošku viac priestoru na preklady a všetko možné, čo s tým súvisí," dodal Gál. 

"Lehota na predkladanie žiadostí o účasť je do 30.6.2019. Následne po vyhodnotení splnenia podmienok účasti bude prebiehať súťažný dialóg s úspešnými uchádzačmi, ktorý je odhadovaný na päť mesiacov," píše sa v stanovisku Zväzu väzenskej a justičnej stráže. 

Začať stavať by sa tak mohlo v druhom polroku roku 2020. O dva roky neskôr by mala byť stavba dokončená. Nový ústav na výkon trestu má patriť k tým najväčším u nás. Odbremeniť má existujúce väznice, ktorých stav je naplnený na viac ako 90 percent. Spĺňať má zároveň aj najnovšie bezpečnostné kritéria i podmienky pre odsúdených. "Musíme vychádzať z toho, že potrebujeme modernejšie väznice, musíme spĺňať nové kritéria, povedzme tie štyri metre štvorcové na jedného väzňa," povedal Gál.

Zbor väzenskej a justičnej stráže okrem lepších podmienok pre odsúdených, ale aj dozorcov a ďalší personál už teraz pracuje aj na ďalšom projekte. Tým je Šanca na návrat. "Projekt, ktorý pripraví odsúdených na ten život vonku komplexnejšie, na základe vedeckých poznatkov a priblíženie podmienok tomu vonkajšiemu prostrediu," povedal generálny riaditeľ Zväzu väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan. Zamerať sa chcú najmä na odsúdených, ktorí sú za múrmi väznice už dlhšie, a tak stratili reálny kontakt so spoločnosťou.

Väznica mala byť pôvodne skôr, no podľa ministerstva spravodlivosti práce stále prebiehajú a jej otvorenie sa bude musieť predĺžiť do roku 2022.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy