Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Po 15 rokoch chcel auto predať a zistil, že nie je majiteľom
Zdielať na

Po 15 rokoch chcel auto predať a zistil, že nie je majiteľom

VLČANY / Auto splatil ešte pred 15 rokmi, napriek tomu ho dnes pri predaji nevie na polícii odhlásiť. Tichomír z Vlčian (okr. Šaľa) tvrdí, že keď sa lízingová firma dostala do konkurzu, auto zablokovali ako majetok spoločnosti. Takýchto prípadov je viac.

"Wolksvagen Golf VR6 synchro kombičko a hneď, ako som to zobral z podniku, som to zobral do Drukosu," hovorí "majiteľ" auto Tichomír Szolárd. Poslednú splátku 4-ročného lízingu vysnívaného auta splatil v januári 2005. A z lízingovej spoločnosti mu vrátili veľký technický preukaz, ktorý bol vystavený na jeho meno.

"A tým som myslel, že už som šťastným vlastníkom ja naozaj toho auta, len teraz po 15 rokoch, keď som to auto predal a chcel som ho odhlásiť, tak prišlo k tomu, že auto je zablokované," pokračuje Szolárd. V januári 2004, rok pred splatením auta, sa totiž lízingová spoločnosť dostala do konkurzu.

"Ešte sa ma pýtali, či chcem prejsť do inej spoločnosti, ja som nechal tak, nech to je ako bolo," hovorí Szolárd.  A tak splácal auto naďalej už pod dohľadom správkyne konkurznej podstaty. Pred mesiacom auto predal, ale na polícii ho nevedel odhlásiť. "Bol ochotný ten policajt, naozaj, aj zavolal do Bratislavy ohľadom tohto, ale povedali, že sa nedá to odblokovať," priznal. 

S veľkým techničákom v ruke, v ktorom je zapísané len jeho meno a žiadna ťarcha, ho posielali od dverí k dverám. "Sme skúšali toto všetko riešiť cez družstvo lízingových spoločností, cez rôznych advokátov, je to viac ako mesiac, a vôbec k ničomu sme sa nedostali," hovorí Szolárd. Po viacerých pokusoch sa skontaktoval so správkyňou konkurznej podstaty, tú ale medzičasom zbavili tejto funkcie. "Že je koniec konkurzu, ale že sa nedostane do kancelárie, lebo má zlomenú nohu," opisuje "majiteľ" auta.

"Účtovné doklady boli sčasti odovzdané do archívu a sčasti skartované. Môžem pre políciu vydať potvrdenie, že motorové vozidlo bolo vyplatené a že dôvody blokácie pominuli," povedala bývalá správkyňa konkurznej podstaty Marta Todeková. Zostáva veriť, že tieto doklady budú postačovať aj pre potrebu polície, v opačnom prípade nový majiteľ stratí trpezlivosť.

"Že on to vráti to auto, keď do konca mesiaca nebude vyriešený tento prípad," dodáva Szolárd. "Potvrdenie mám pripravené, len potrebujem overiť údaje a osvedčiť podpis u notára," uviedla Todeková. 

Starostka v Ubli sa rozhodla zakročiť proti navozeným autám v dedina a dala ich zošrotovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy