Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Súd v Žiline rozhodoval o väzbe pre mužov, ktorých obvinili z vraždy kamaráta Františka
Zdielať na

Súd v Žiline rozhodoval o väzbe pre mužov, ktorých obvinili z vraždy kamaráta Františka

ŽILINA / Sudca Okresného súdu v Žiline rozhodoval o tom, či pôjdu do väzby dvaja muži, ktorí podľa polície majú na svedomí smrť svojho kamaráta Františka. Obaja ho mali surovo napadnúť v záhradkárskej oblasti žilinskej mestskej časti Považský Chlmec.

Najprv pred sudcu priviedli 38-ročného Jozefa, ktorý pochádza z okresu Trenčín. Potom ho nasledoval o šesť rokov mladší Žilinčan Pavol. Obidvoch už vyšetrovateľ obvinil. "Z obzvlášť závažného zločinu vraždy spáchaného v spolupáchateľstve," informovala policajná hovorkyňa Jana Balogová. 

To, že mali zavraždiť svojho kamaráta, vyšlo najavo vďaka poctivej práci policajtov, ktorí neuverili ich verzii, že František zmizol nevedno kam. Pri pátraní po nezvestnom muži zákona zistili, že pravda je zrejme niekde úplne inde a Jozef s Pavlom sa tak snažili zakryť svoj čin. "Obidvaja obvinení mali v nočných hodinách z 3. na 4. júna surovým spôsobom napadnúť 44-ročného muža," dodala Balogová.

"Brutálny skutok, ktorý spočíval v skákani po hlave a tele poškodeného, kopaním do všetkých častí tela, ale najmä do hlavy, na následky čoho aj zomrel," opísala prokurátorka Jarmila Kováčová. 

Podľa obvinenia sa tragická bitka udiala v suteréne záhradnej chatky. Keď František zomrel, do kanála rieky Váh hodili jeho mŕtve telo, ktoré voda vyplavila po deviatich dňoch od údajnej vraždy. "Sudca pre prípravné konanie vzal oboch obvinených do väzby z dôvodov útekovej väzby a z dôvodov obavy pokračovania v trestnej činnosti," dodala Kováčová. 

"Môj klient má postavenú obhajobu tak, že bol prinútený pod fyzickým a psychickým nátlakom druhého spoluobvineného s tým, že jednoducho sa druhý obvinený vyhrážal smrťou, zabitím a fyzickým útokom a preto vykonával a pomáhal pri tomto skutku," povedal obhajca mladšieho obvineného, Rastislav Otruba. Pavol, ktorý nepriznáva vinu teda tvrdí, že hlavným inciátorom bol Jozef. Ten naopak, nepopiera svoju vinu, ale udáva, že sa činu dopustil z dôvodu vážnej duševnej poruchy. 

Obaja obvinení sa vzdali práva podať sťažnosť proti rozhodnutiu sudcu.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy