Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Doživotne odsúdený Roháč: Bol som to ja, kto zastrelil maďarského podnikateľa Prisztása
Zdielať na

Doživotne odsúdený Roháč: Bol som to ja, kto zastrelil maďarského podnikateľa Prisztása

BUDAPEŠŤ / Bol som to ja, kto zastrelil maďarského podnikateľa Prisztása. Povedal v piatok na súde v Budapešti doživotne odsúdený Slovák Jozef Roháč. K 23-rokov starej vražde sa podľa vlastných slov priznal preto, že sa už ďalej nemohol pozerať na omyly maďarskej justície.

Na maďarskom súde sa s veľkým napätím očakávalo priznanie Jozefa Roháča, ktorý vystupuje ako hlavný svedok. Roháč sa naposledy objavil na maďarskom súde pred viac ako dvoma rokmi. Na Najvyššom súde vtedy namietal proti rozsudku, na základe ktorého bol odsúdený na doživotie. 

​Tentokrát je ale Roháč v pozícii svedka, nie ako obvinený. Na súd však neprišiel. Vypovedal prostredníctvom telemostu z väzenia, v ktorom si odpykáva trest. 

Roháč sa v roku 2018 priznal k vražde miestneho kontroverzného podnikateľa Prisztása, za ktorú už odsúdili dvoch Maďarov. Tí podľa neho sedia neprávom. Dnes svoje priznanie zopakoval na súde. "Pán Roháč nechce, aby nevinní ľudia boli potrestaní namiesto neho," uviedla obhajkyňa odsúdeného Roháča, Bogáta Paulusz. 

Roháč aj napriek mnohým podozreniam donedávna odmietal akúkoľvek spojitosť s vraždami v maďarskom či slovenskom podsvetí. V najnovšom procese však tvrdí, že došlo k justičnému omylu a preto sa rozhodol prehovoriť.  "Najdôležitejšie je, že to spáchal Roháč a nie ľudia, ktorí boli za to odsúdení. Jeho výpoveď bola veľmi presvedčivá. To, čo povedal , fakticky spochybňuje pôvodné rozhodnutie súdu," povedal obhajca jedného z odsúdených István Szikinger. 

Na súde bol prítomný aj jeden z odsúdených Tamás Portika, ktorý mal byť objednávateľom vraždy podnikateľa. Podľa Roháča si ale vraždu objednala rusko-ukrajinská mafia u istého muža zo Slovenska, ktorý už nežije. "Pán Roháč očakáva, že jeho výpoveď vnesie do prípadu svetlo a súd nakoniec zmení svoje rozhodnutie," dodala Paulusz. Maďarský súd teraz začne posudzovať pravdivosť jeho výpovede a až následne rozhodne, či bude Roháč obvinený z ďalšej vraždy. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy