Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Najvyšší súd zrušil väzbu pre advokáta Poláka, ktorý je obvinený z extrémizmu
Zdielať na

Najvyšší súd zrušil väzbu pre advokáta Poláka, ktorý je obvinený z extrémizmu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Najvyšší súd SR v pondelok zrušil väzbu pre advokáta Františka Poláka, ktorého po akcii Plukovník obvinili z extrémistických trestných činov. Na rozhodnutie súdu tak bude čakať na slobode.

"Najvyšší súd Slovenskej republiky, ako súd sťažnostný, na dnešnom neverejnom zasadnutí napadnuté uznesenie Špecializovaného trestného súdu zrušil, nakoľko u obvineného Františka P. nezistil dôvody väzby podľa § 71 ods. 1 písm. b) a c) Trestného poriadku," informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová. 

​Advokáta Františka Poláka koncom mája Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici poslal do väzby pre obavu z ovplyvňovania svedkov a pokračovanie v trestnej činnosti.  

Advokát má na krku obvinenie z extrémistických trestných činov, za ktoré mu hrozí niekoľkoročné väzenie. Polícia u neho počas razie "Plukovník" zaistila predmety, ktoré by mohli byť predmetom trestného stíhania, a za ktoré by mu mohol hroziť až 5-ročný trest za mrežami. Pred špecializovaným trestným súdom sa podľa informácií TV JOJ vtedy obhajoval sám. 

Okrem neho zadržali aj ďalších 6 osôb, tie ale po výsluchoch prepustili. Obvinili iba Poláka, vinu mu však musia dokázať. Na rozhodnutie súdu tak bude čakať na slobode. 

Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy