Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mikuláš Černák bol opäť pred súdom. Prišiel si vypočuť svedkov v prípade vraždy Poliaka
Zdielať na

Mikuláš Černák bol opäť pred súdom. Prišiel si vypočuť svedkov v prípade vraždy Poliaka

BANSKÁ BYSTRICA / Na banskobystrickom súde pokračoval proces s niekdajším mafiánskym bosom Mikulášom Černákom. Na lavici obžalovaných s ním sedí jeho vtedajší spoločník Ján Kán. Kým Černák sa k vražde poľského podnikateľa priznal, Kán svoju vinu razantne popiera.

Príchod Černáka odsúdeného na doživotie opäť sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, kontrolou museli prejsť všetci, ktorí šli do pojednávacej miestnosti. Vypočuli 5 svedkov, väčšina z nich si na udalosti z 90. rokov pamätala len matne.

Výsluchy prerušili hasiči a policajti, na súde totiž niekto opäť nahlásil bombu. Všetci zamestnanci tak museli vyjsť von, prerušili všetky pojednávania. O necelé dve hodiny už pod prísahou vypovedal niekdajší Černákov a Kánov kamarát. Nebohého Szymaneka viezol autom a v chate pri Brezne ho strážil celý deň a noc. Muž im vraj ponúkal vysokú odmenu za prepustenie.

"Svedkovia v zásade neprekvapili novými informáciami. V rozhodujúcich okolnostiach sa nevedeli rozpamätať," uviedol obhajca Mikuláša Černáka, Miloš Maďar. So Szymanekom si čas krátili hraním šachu. K vražde Poliaka sa Černák priznal. Pri výpovedi svedka sa miestami len pousmial. Pod prísahou vypovedal aj majiteľ chaty, kde podnikateľa väznili. "Svedkovia sa pridŕžali výpovedí z prípravného konania," poznamenal prokurátor Jozef Kandera. 

Szymaneka nakoniec Černák zastrelil, zbavil sa ho ako nepohodlného svedka, keď sa dozvedel, že ho hľadá slovenská aj poľská polícia. Niekdajší kamaráti si dnes nevedia prísť na meno, proces bude pokračovať, na lavicu obžalovaných sa posadia opäť. "Svedok nepotvrdil ani nevylúčil účasť Kána na udalostiach," dodal Kandera. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy