Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Štát mali okradnúť o milióny eur. Postup pri vyšetrovaní naznačuje nekalé praktiky
Zdielať na

Štát mali okradnúť o milióny eur. Postup pri vyšetrovaní naznačuje nekalé praktiky

BRATISLAVA / Postup pri vyšetrovaní okrádania štátu v konkrétnom prípade nasvedčuje tomu, že ide o zametenie daňových únikov pod koberec. Aj napriek tomu, že vyzeral na začiatku celkom jednoznačne, ťahá sa už takmer dva roky. Minister spravodlivosti vyzýva na dodržiavanie zákona.

Prípad miliónových únikov sledujeme už od októbra minulého roku. Televízia JOJ disponuje dokumentáciou k prípadu, ktorý odhalili analytici finančnej správy už v roku 2017. Ide o sieť firiem z Liptova, Žiliny, no najmä Bratislavy, na čele s firmou RKI, ktorá už dnes nemá konateľa a nikdy nemala ani zamestnancov. Medzi sebou mali fakturovať služby a tovar tak, aby si vzájomne ponižovali dane a poistné. Škody na štátnom rozpočte sa môžu šplhať až k siedmim miliónom eur. Kľúčovú úlohu zohrala finančná správa."V prípade, keď na základe vlastnej analytickej činnosti a preverovania zistí nejaké porušenie, podá podnet na začatie trestného stíhania orgánom činným v trestnom konaní," uviedla Ivana Skokanová, hovorkyňa Finančnej správy SR. 

To sa stalo aj v tomto prípade, kedy organizovanú skupinu dokonale zmapovali. Polícii, podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu, ponúkli spoločný postup pri vyšetrovaní. Trvalo päť mesiacov, kým bratislavská polícia začala trestné stíhanie. Potom ďalších deväť, kým obvinila konkrétne osoby. "Z dôvodu zmeny vecnej príslušnosti došlo k odstúpeniu celej trestnej veci vyšetrovateľovi Krajského riaditeľstva policajného zboru v Žiline," povedala Lucia Mihalíková, hovorkyňa KR PZ Bratislava. Spomínaná vecná príslušnosť znamená, že sa zistila napríklad výška škody presahujúca okresnú kriminálku. Mali to teda odstúpiť na vyššie oddelenie, nie do iného kraja. Už keď to teda bratislavská polícia urobila, mala o tom aspoň vopred informovať prokurátora. Tvrdí, že sa tak aj stalo. "O celom tomto postupe ako aj o ďalších úkonoch trestného konania bol vopred informovaný prokurátor, ktorý nad celou vecou vykonáva zákonný dozor," dodala  Lucia Mihalíková. 

Do tohto momentu by na tom nebolo nič zvláštne. Lenže prokuratúra tvrdí pravý opak. "Prokuratúra Bratislava o odstúpení veci do Žiliny nebola vopred informovaná. Otázka miestnej príslušnosti bola následne prejednaná okresným prokurátorom s tým, že vo veci bude vykonávať dozor naďalej Okresná prokuratúra Bratislava 1," píše sa v stanovisku Krajskej prokuratúry v Bratislave.

Čiže keď sa prokurátor dozvedel, že polícia spis odoslala do Žiliny, hneď ho pýtal späť do Bratislavy. A to ešte skôr než sa k tomu dostala žilinská prokuratúra. "Vec nebola napokon prevzatá do vyšetrovania ale vrátená do Bratislavy," informovala Krajská prokuratúra v Žiline.  Finančná správa teda odhalí miliónové daňové podvody. Ponúkne pomoc s vyšetrovaním bez odozvy. Po ťahaniciach bratislavská polícia osoby obviní, no spis sa za zvláštnych okolností pošle do Žiliny. Tam sa dlho neohreje a putuje späť do Bratislavy. "Niekedy takéto problémy sa vyskytnú, ale na to je zákon aby sa to dodržalo," vyjadril sa minister spravodlivosti Gábor Gál. 

Vyšetrovanie otvorilo viaceré otázky. Postupuje polícia zákonne? Háji niekto finančné záujmy štátu? Zaistil niekto majetok podozrivým? Prípad budeme sledovať aj naďalej sledovať reportér TV JOJ Dárius Haraksin.

Finančná správa rieši aj podvody na DPH pri predaji áut:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy