Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenskí policajti sa opäť chystajú do Chorvátska. V čom sa na nich môžete obrátiť?
Zdielať na

Slovenskí policajti sa opäť chystajú do Chorvátska. V čom sa na nich môžete obrátiť?

BRATISLAVA / Tohtoročné leto budú mať v Chorvátsku zastúpenie policajti z 19 krajín. Opäť aj vrátane Slovenska. V prípade núdze sa tak na našich policajtov budete môcť obrátiť 24 hodín denne. Tento rok ale s jednou pozitívnou zmenou. Nastúpia skôr, už od polovice júna.

V rámci projektu "Bezpečná turistická sezóna" sa od roku 2008 doteraz, vystriedalo pri Jadrane 84 slovenských policajtov. Novinkou toto leto bude, že nebudú pôsobiť v Chorvátsku dva mesiace, ale tri. "Už od 15. júna až do 15. septembra. Budú pôsobiť v rovnakých oblastiach ako po minulé roky a na rovnakých telefónnych číslach budú zastihnuteľní," uviedla hovorkyňa prezídia policajného zboru Denisa Baloghová. 

Osem policajtov, teda štyri dvojice sa vystriedajú v dvoch mestách. Na severe Chorvátska v Crikvenici, v strednej Dalmácii, po meste Makarska - už tretí rok v Trogíre. 

Chorvátska polícia túto sezónu zvýši pokuty za závažné dopravné priestupky. Pokuty sa zvýšia aj
napriek tomu, že sa celkový počet dopravných nehôd vlani znížil, vrátane nehôd s účasťou slovenských turistov. Nuž a pozor na rýchlosť, pribudli totiž radary. "Stacionárne radary sú vo väčšom množstve inštalované po celej dráhe diaľnice od Záhrebu až po Dubrovník," uviedla slovenská policajtka pôsobiaca v Chorvátsku Miroslava Adamovičová. 

Prvýkrát zavádza chorvátska polícia aj priestupok nedodržania vzdialenosti za vozidlom, ktorý stanovila na dve sekundy. V prípade ľahších ťukancov, majte pri sebe tlačivo z poisťovne "správu o nehode". "Čo sa týka tolerancie alkoholu , tá stále zostáva tak ako aj po minulé roky," uviedla Adamovičová. To je 0,5 promile. Radšej to ale neprežeňte. Za jazdu pod vplyvom
alkoholu nad povolenú hranicu V´vám v prípade nehody môže hroziť aj väzenie.

Slovenská polícia pôsobí v Chorvátsku už niekoľko rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy