Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bývalý dozorca z ilavskej väznice si vypočul rozsudok. Je vinný za spacifikovanie väzňa
Zdielať na

Bývalý dozorca z ilavskej väznice si vypočul rozsudok. Je vinný za spacifikovanie väzňa

TRENČÍN / Vinný zo zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa z prečinu ublíženia na zdraví – takýto verdikt si na Okresnom súde v Trenčíne vypočul bývalý dozorca z ilavskej väznice.

Bývalý dozorca z ilavskej väznice by mal za mrežami stráviť sedem rokov. K incidentu došlo začiatkom októbra 2016 za múrmi ilavskej väznice. Na príslušníka zboru väzenskej a justičnej stráže mal zaútočiť jeden z väzňov - 22 ročný mladík, ktorý si tu odpykával trest za lúpež a obmedzovanie osobnej slobody. Väzňa spacifikovali tak, že skončil v bdelej kóme. Pred súd sa postavil jeden z dozorcov. Toho senát uznal vinným.

"Iba som sa bránil. Odsúdený napadol dozorcov aj v Leopoldove, nevedel som, či to nie je vzbura," vysvetlil obžalovaný dozorca. "Väzni tam idú, aby sa polepšili a nie, aby ich zabili ako môjho syna," informuje mama zraneného väzňa Tatiana Goralová. Podľa súdu dozorca väzňa kopal aj v momente, keď už bol na zemi a nehýbal sa. Odsúdili ho aj za to, že mu neposkytol prvú pomoc. To bola podľa znalcov hlavná príčina toho, že mladík upadol do kómy.

"Keď ho obrátili, tak sa nepresvedčili, že dýcha a jemu zapadol jazyk," hovorí prokurátor. "Keď som tam ja bol, tak dýchal," rozpráva dozorca. Obžalovaný sa proti rozsudku odvolal. Prípadom sa bude zaoberať krajský súd v Trenčíne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy