Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pri presune vojenskej techniky došlo k nehode. Kolóny spôsobili krízovú situáciu
Zdielať na

Pri presune vojenskej techniky došlo k nehode. Kolóny spôsobili krízovú situáciu

PRAHA / Vojenský konvoj, ktorého súčasťou je viac ako 350 kusov ťažkej vojenskej techniky a 800 ľudí, pri presune cez Českú republiku spôsobil na diaľnici v smere na Slovensko kolóny. Na jednej zo zúžených častí diaľnice sa stala aj nehoda, pri ktorej sa vojenské vozidlo zrazilo s kamiónom.

V ranných hodinách sa nákladné auto zrazilo s vozidlom z vojenského konvoja. Diaľnica bola preto neprejazdná, neskôr sa už úsekom dalo prejsť aspoň v jednom pruhu. Na opravovaných úsekoch diaľnice sa u naši susedov tvorili tak dlhé kolóny, že časť konvoja dokončí presun až v noci na piatok. Konvoj spôsobil výrazne zdržania na viacerých úsekoch diaľnice medzi Prahou a Brnom. Na území Slovenska mu ministerstvo obrany ponúklo logistickú podporu. Zdržaniam sa nevyhli ani Slovenskí vodiči. "Počas presunu bude spojencom zo strany ozbrojených sil podľa aktuálnych požiadaviek poskytnutá takzvaná podpora hostiteľskej krajiny, ako aj doprovod vojenskej polície," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. 

Český premiér Andrej Babiš označil situáciu za krízovú a rozhodol o rozdelení konvoja. Časť konvoja ostala stáť na odpočívadlách, zvyšok pokračoval v ceste smerom na Slovensko. Naše hranice prekročil po 15. hodine. 

Krátko po 15. hodine prechádzali dve skupiny z konvoja po diaľnici D2 medzi Veľkými Levármi a Kútmi. Technika išla po diaľnici v pravom jazdnom pruhu, tvorili sa za ňou dlhé kolóny. "Bola porucha, tvorila sa päť kilometrov dlhá kolóna," uviedla hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová.

Najväčšie zdržanie pocítili kamionisti idúci v pravom jazdnom pruhu. Autá išli miestami aj v ľavom pruhu 60 kilometrovou rýchlosťou. Menšie zdržania sa tvorili aj na zjazdoch z diaľnice, pravdepodobne preto, že vodiči chceli využiť vedľajšie cesty. Celý konvoj by mal byť rozdelený do 14 skupín s hodinovým rozostupom. Časť by ešte mala byť na českých diaľniciach/odpočívadlách. Jednotky smerujú na cvičenie NATO do Maďarska a Rumunska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy