Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jaroslav Klinka sa priznal k lúpeži v dome právnika Ernesta Valka
Zdielať na

Jaroslav Klinka sa priznal k lúpeži v dome právnika Ernesta Valka

BRATISLAVA / V prípade vraždy Ernesta Valka nastal výrazný posun. Komplic údajného strelca sa priznal. S prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste a tak chýba už len krok k tomu, aby bol právoplatne odsúdený. Nie však za vraždu, ale za to, že bol v dome zavraždeného právnika kradnúť.

Jaroslav Klinka sedí za prepad banky v Kremnici vo väzení. Práve tam sa rozhodol, že  policajtom povie, ako to bolo. Práve to bolo kľúčové pri objasnení vraždy Ernesta Valka. To, že sa Jaroslav Klinka priznal, potvrdila aj generálna prokuratúra.

"Dnes bola uzatvorená dohoda o vine a treste medzi prokurátorom trestného odboru Generálnej prokuratúry SR a obvineným J. K.Trest 7 rokov a 2 mesiace so zaradením do ústavu so stredným stupňom stráženia, trest prepadnutia veci a ochranný dohľad. Trest je súhrnný vzhľadom na rozsudok Okresného súdu v Žiari nad Hronom z roku 2007, kde bol obvinený odsúdený za trestný čin lúpeže na trest odňatia slobody vo výmere 6 rokov a 8 mesiacov," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

V najbližších dňoch podá prokurátor generálnej prokuratúry na Okresný súd v Pezinku návrh na schválenie uzatvorenej dohody o vine a treste. 

Jaroslav Klinka z vraždy právnika Ernesta Valka obvinený nebol, priebeh vraždy nevidel. V čase, keď na Valka strelec vystrelil, bol údajne v inej časti domu. Z vraždy Ernesta Valka polícia s prokuratúrou obvinila iba Jozefa Radiča. Ten ale popiera, že by na Valka vystrelil. Obaja pritom priznávajú, že vo Valkovej rezidencii v Limbachu boli spoločne, lebo ho chceli olúpiť. 

​Zaujímavosťou na celom prípade je, že komplic Jozefa Radiča Klinka podmienil svoju spoluprácu s políciou tým, že ho bude zastupovať priateľ zavraždeného právnika Daniel Lipšic. Ten dohodu o vine a treste považuje za férovú. "Naplnila sa pôvodná dohoda, že pokiaľ sa potvrdí verzia, o ktorej od začiatku hovoril môj klient, tak bude uzavretá dohoda o vine a treste," uviedol Lipšic. Advokát zároveň zdôraznil, že Klinka nevystupuje ako vrah, ale len ako lupič. Podľa neho nemal motív priznávať sa, ak by hrozilo, že sa príde na to, že je vrahom.

Klinka sa obával svojho komplica

"Bez spolupráce môjho klienta, obávam sa, že by nikdy vražda Ernesta Valka nebola vyšetrená," poznamenal ďalej Lipšic. Dlhých sedem rokov totiž vraha nemali. Až keď sa do väzenia dostal práve komplic Klinka, rozhodol sa rozprávať. Obával sa totiž, že vrah a jeho vtedy ešte kamarát z viacerých prepadov bánk, mu bude chcieť zavrieť ústa tým najkrutejším spôsobom. "Ani jeden zo spolupáchateľov lúpeže nebol nikdy podozrivý z toho, že by niekedy boli v tomto dome a spáchali trestný čin," dodal advokát Daniel Lipšic. 

V utorok televízia JOJ informovala, že Klinkov komplic, Jozef Radič, nebude ďalej stíhaný za nedovolené ozbrojovanie. Podľa zistení TV JOJ ho Okresný súd v Pezinku oslobodil spod obžaloby. Súd svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že u Radiča nenašli žiadne zbrane, výbušniny a ani strelivo. Navyše voči Radičovi neexistuje iný dôkaz ako výpoveď svedka, jeho bývalého kamaráta Jaroslava Klinku, ktorá sa navyše počas vyšetrovania menila. Keďže sa prokurátor, ako aj obžalovaný vzdali práva na odvolanie, rozsudok je právoplatný. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy