Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lynx Commando opäť cvičilo v Komárne. Prilákali špecialistov z Belgicka i zo Singapuru
Zdielať na

Lynx Commando opäť cvičilo v Komárne. Prilákali špecialistov z Belgicka i zo Singapuru

KOMÁRNO / Útvar osobitného určenia Lynx Commando po úspešnom jesennom cvičení Atlas Challenge opäť prilákal do Komárňanskej pevnosti 170 špecialistov, dokonca aj zo Singapuru. Ako líder expertnej skupiny plánujú v meste vybudovať jedno z troch špecializovaných centier v Európe.

"Kľúčové je, aby sa čo najtichšie, bez akýchkoľvek zbytočných zvukov dostali do priestorov. Ak sa tie elitné tímy pohybujú príliš hlučne, je to signál dohodnutý pre našich, že budú potrestaní a spustí sa na nich paľba," uviedol veliteľ Lynx Commanda Štefan Hamran. Komárňanskú pevnosť, ktorá kedysi slúžila 200 000 armáde tento týždeň obsadili špeciálne jednotky. "Mnohé elitné jednotky sa na nás obrátili, či by sme si nevedeli spraviť repete, má to veľké výhody – je to obrovský priestor, majú tu kde pristávať vrtuľníky v uzavretom priestore," uviedol Hamran. 

Prvá časť Medzinárodného cvičenia Atlas 2019, pod vedením našej elitnej jednotky LYNX, ktorá lídruje projektu, okrem špecialistov z Európy prilákala aj pozorovateľov zo Spojených štátov. "Momentálne tu máme zaujímavé jednotky, máme tu prvýkrát belgickú špeciálnu jednotku, máme tu singapúrsku špeciálnu jednotku STAR, s ktorou nadväzujeme takú užšiu spoluprácu, chceli by sme aj do budúcnosti spolupracovať," objasnil Hamran. 

Na šiestich pracoviskách prekonávali prekážky za použitia výbušnín a hydraulických plošín, cvičili si otváranie dverí s mechanickým náradím a hydraulickými zariadeniami. Ostrú muníciu používali na taktickú streľbu z dlhých útočných pušiek, nechýbala služobná kynológia a vďaka pevnosti aj práca v nulových svetelných podmienkach, spojená s testovaním nočného videnia. "Tu keby nepoužívali tie prostriedky, tak nevidia nič. Musia mať pridané svetlo, dokonca aj k tomu nočnému zariadeniu si prisvecujú, tí čo používajú tretiu generáciu tí sa tu pohybujú skoro ako za denného svetla," uviedol Hamran. 

Nad Komárnom celý týždeň lietal vrtuľník, okrem zlaňovania cvičili presun jednotiek vysadením alebo vyzdvihnutím príslušníkov v špeciálnom koši, ten je možné použiť aj na evakuáciu. "V budúcnosti sa chystáme vytvoriť alebo vybudovať na Slovensku takzvané centrum excelentnosti, budú iba tri v Európe, dostali sme ponuku, aby sme jednu vytvorili práve tu v Komárne na pozemku o veľkosti 16 hektárov, pevne verím, že sa nám tento projekt podarí dotiahnuť do úspešného konca," povedal Hamran.

Lynx Commando hľadalo nových členov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy