Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jar láka zvieratá k okoliu ciest, často skrížia cestu vodičom
Zdielať na

Jar láka zvieratá k okoliu ciest, často skrížia cestu vodičom

LIPTOV / Poľovníci varujú pred zvýšeným pohybom vysokej zveri v okolí ciest. V jarnom období ju tam lákajú najmä mladé výhonky poľnohospodárskych plodín. Kolízie s autami sú, žiaľ, veľmi časté. Jeleň v noci skrížil cestu aj posádke auta za Ružomberkom.

K dopravnej nehode došlo krátko pred 22. hodinou, neďaleko Liptovských Sliačov. "Zviera utrpelo ťažké zlomeniny, von sú aj vnútornosti, ktoré doslova vytrhlo, bola to zrážka s väčším autom, tak vtedy aj to zviera utrpí takéto väčšie poranenia," povedal poľovník Ľubomír Mojš. 

V dodávke sa viezli dvaja muži. Išli z Ružomberka smerom na Liptovský Mikuláš, vracali sa domov z práce. Asi dvojročného jeleňa odhodilo do poľa vedľa cesty, zviera nemalo najmenšiu šancu prežiť. O sile nárazu svedčí zdemolovaná motorová časť auta. Muži boli síce mierne otrasení, no našťastie bez zranení. "Šofér nemá kedy až tak zareagovať, lebo tá zver vyskočí v tme a pre tie svetlá zostane oslepaná a ostane stáť na ceste," dodal Mojš.

Poľovníci, do ktorých revíra tento úsek patrí sem chodia aj niekoľkokrát do týždňa. Polia s čerstvými výhonkami sú totiž pre zver neodolateľným lákadlom. Neodradí ich pritom ani frekventovaná cesta. "Tieto nehody sa tu stávajú veľmi často, nakoľko je tadiaľto migračná trasa, kadiaľ zver prechádza a potom dochádza k nehodám," dodal Mojš.

Mladého jeleňa poľovníci označili plombou a s pomocou terénneho auta odtiahli. Jazdný pruh opätovne sprejazdnili ružomberskí hasiči. Policajti evidujú túto kolíziu ako škodovú udalosť.

Zrážky so zverou na Slovensku nie sú úplne ojedinelé. Viete, čo máte robiť?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy